Вредителите по пшеницата засега са под икономическия праг

Кафявата ръжда в житните полета на Добруджа е засегнала до 5% от посевите, колкото е и икономическият праг на вредност на тази зараза, съобщиха от Растителна защита на среща, организирана от областната служба по земеделие.

Вредителите по пшеницата засега са под икономическия праг

На нея беше разисквано и състоянието на есенниците като цяло. Бяха изнесени данни и за нападението от житни мухи. Направени са обстойни обследвания на територията на Добричка област, съобщиха специалистите.




Проф. Иван Киряков поднесе информация за интегрираното третиране срещу вредители. 

„Наблюдава се през последните няколко години, че многократно увеличихме броя на третирането. Имаше едни години, в които института подаваше информация, че трябва да се третира, защото има заплаха от ръжда или мана. Сега в един момент се оказа, че започнахме да вкарваме продукти - до 3 -4 фунгицида на година. Тази есен някои хора вече хвърлиха за трети път инсектициди. Значи нещо има, нещо не се случва както трябва, за да се налага  толкова много продукти за растителна защита да бъдат вкарвани в производството”, каза проф. Киряков.

Масовото нападение от житни мухи е от 2-3 до 10%, като има единични полета и с 30 на сто заразени посеви, съобщиха от Растителна защита.


„Прогнозата и сигнализацията, която извършваме в отдел „Растителна защита” към Областната дирекция по безопасност на храните се основава на обследванията, които извършваме в трите района на Добричка област. Съумяваме да прогнозираме появата и развитието на основните вредители, които са икономически важни за отглеждането на културите в Добруджа”, заяви началникът на „Растителна защита” към ОДБХ Дарина Василева.

Проблемни са полетата, т.нар. междинки, където не може да се пръска и реално се превръщат в развъдници на вредители.  Безсмислено е на този етап пшеницата да се третира с каквито и да било препарати, защото освен ларви, специалистите откриват и какавиди на житните мухи, т.е. развитието им е в напреднала фаза и инсектицидите няма да им подействат.