С театрална постановка по „Белите рози” ученици от Добрич почетоха Йовков

С театрална постановка шестокласници от СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич представиха разказа „Белите рози“ от Йордан Йовков по повод 139 години от рождението на писателя.

С театрална постановка по „Белите рози” ученици от Добрич почетоха Йовков

Вълнението на малките актьори от клуб „Знаете ли български език?“  по време на изпълнението се предаде и на публиката. Заради отношението им към Йовковото слово, те получиха изданието на Литературния музей „Да надникнем в класиката” и грамота за участие в празника.




„Нашата идея беше не само да отбележим 139-годишнината от рождението на Йовков, но и да се поклоним пред загиналите български войници, тъй като знаете, че на 27-и ноември ще отбележим една черна дата в българската история – 100 години от Ньойския договор, в резултат на който Южна Добруджа, заедно с други български територии е откъсната от родината за десетилетия наред. Искахме да положим бели рози не само в нозете на Йовков, но и в нозете на хилядите загинали български войници, не само по време на Първата световна война, защото знаем всички, че българският войник е неустрашим, смел, за когото Йовков е писал стотици страници, не е губил битка“,  заяви д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметника „Йордан Йовков“ в Добрич.


Тя допълни, че децата нямат много опит, притесняват се, но в крайна сметка са се справили отлично. Д-р Митева изказа своята благодарност към учениците за положените усилия. „Аз усетих вълнението им и щом ме попитаха кога ще е следващият път, значи им е харесало и искат да продължим да работим в тази посока”, каза тя. 

След тържеството децата поднесоха своите бели рози пред паметника на Йордан Йовков, последвани от граждани и общественици.


Автор: Филка Крумова