Отварят мярката за напояване в началото на януари 2020 г.

„Мярката за напояване, мярка 4.3, по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) се очаква да стартира с малко забавяне от 2 до 3 седмици и да бъде отворена в началото на януари“, обяви министърът на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Десислава Танева.

Отварят мярката за напояване в началото на януари 2020 г.

„Имаме 100% увереност, че мярката ще стартира. Тя се подготвя от 8 години“, допълни Танева.



Подмярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“ бе анонсирана от аграрното министерство за 2019 г., но вероятно ще бъде отворена през първата половина на януари 2020 г. Мярката цели възстановяването на инфраструктурата за напояване чрез реконструкция и модернизацията ѝ в съответствие с идентифицираните нужди. Според индикативния график за 2019 г. мярката ще бъде с обща равностойност на 50 465 860 евро. Допустимите инвестиции ще бъдат насочени към намаляване загубите на вода, свързани с реконструкция/рехабилитация на съоръжения, модернизация и механизация на оборудване, включително и съоръжения за съхранение на вода за напояване в съществуващи мрежи извън стопанствата, както и в машини и съоръжения за напояване, включително и такива, пряко свързани с подобряване на енергийната ефективност и опазване на околната среда.

„Според индикативния график за 2020 г. през следващата година ще бъдат отворени 11 нови мерки на стойност 52,5 млн. евро“, допълни още министър Десислава Танева.