Сокът от цвекло понижава високото кръвно, внимавайте при приема му за първи път

Днес Николай Георгиев ни разказва за полезните свойства на прясно изцедените сокове от цвекло и киви. От пет години той се интересува от литература, свързана със здравословното хранене.

Сокът от цвекло понижава високото кръвно, внимавайте при приема му за първи път

Цвекло, определяно като суперхрана още от древността 



Сокът от цвекло е полезен заради високото му съдържание на фолиева киселина и манган. Други ценни вещества, които организмът си набавя от него са калций, желязо, калий, мед, сяра, силиций и хлор. Техният благотворен ефект се изразява в подобряване състава на кръвта, стимулиране на производството на червени кръвни телца, повишаване нивото на хемоглобин и по-доброто снабдяване на клетките с кислород.

Освен това цвеклото е богато на нитрати, витамин D и алфа аминокиселини, които помагат на тялото при синтеза на протеини. Кореноплодният зеленчук съдържа и различни антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди.


Eфектът върху тялото от плодовия фреш не е по-различен от ефекта, който предизвиква всеки друг десерт

Как да пием сок от цвекло и какви машини да използваме

Най–ефективният и лесен начин за изцеждане на твърдия зеленчук е бързооборотна центрофужна сокоизстисквачка. Цвеклото се нарязва на парчета и се поставя в машината за изцеждане на сока. Трябва да се има предвид, че заради твърдостта му от 150 грама цвекло се получават около 30-40 мл сок. Това е достатъчно, защото сокът от цвекло не трябва да се приема в големи дози и най-вече от тези, които го пият за първи път. Причината е, че има вероятност човек да получи световъртеж или гадене, ако го пие самостоятелно. 

Първите месеци е препоръчително фрешът от цвекло да се консумира в комбинация с морков или ябълка. Самостоятелното му приемане може да започне след около месец или два, но е хубаво преди това да се направи консултация с личния лекар.

Как да приготвяме и консумираме фреш

Първоначалната препоръчителна доза е 50 мл сок от цвекло, която да се приема в комбинация с 250 мл сок от ябълка или морков, като постепенно трите съставки се изравняват до общо 300 мл. 

Редица научни изследвания от последните години доказват добрия ефект на червеното цвекло върху кръвоносните съдове и кръвното налягане. Съдържащите се в него нитрати се преобразуват в тялото в азотен оксид, който поддържа разширени кръвоносните съдове. Това води до по-добро кръвоснабдяване на органите и до понижаване на високото кръвно налягане или по-конкретно систоличното налягане. Затова е хубаво да се пие всеки ден до 200 мл сок от цвекло.


Сокът от ябълка е препоръчителен за хора с дихателни проблеми, морковите предпазват от рак

Сокът от цвекло подпомага още за….

Червеното цвекло съдържа пигмент, известен като бетаин. Това е мощен антиоксидант, който има силно изразено противовъзпалително и антигъбично действие. Според редица изследвания съдържащият се в червеното цвекло бетаин е мощно средство за борба с рака. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни образувания и защитава срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове

Полезен е за бременни жени, защото има високо съдържание на фолиева киселина

Регулира метаболизма и изгарянето на мазнини

Полезен е за ретината и очите заради съдържанието на каротеноиди

Детоксикира организма -  изчиства токсини не само от черния дроб, но и от целия организъм

Подпомага при анемия заради високото съдържание на желязо, което активира червените кръвни телца в организма и доставянето на кислород

Подпомага при заболявания на щитовидната жлеза заради високото съдържание на мед

Благоприятен е при хора с висок холестерол

Сокът от портокал дава повече енергия от чаша кафе, а грейпфрутът изгаря мазнините и помага при безсъние

Сок от киви - истинска витаминна бомба за есенния сезон

Името му идва от името на птицата Киви в родината на плода Нова Зеландия. Кивито съдържа високо количество витамин C, захари, органични киселини, пектин, фитонциди, калий и витамин P. Наблюденията на Николай са, че кивито участва предимнo при направата на смутита, а не на фрешове. Неговият лбим прясно изцеден сок е в комбинация от киви и ананас. Тя е приятна заради малко по-киселия вкус на кивито и сладкия на ананаса. 


Сокът от тиква помага при безсъние, ананасът при астма и кашлица, а нарът е подходящ за хора с анемия

Ето и полезните му свойства

Помага при простудни заболявание, защото има антиоксидантно действие 

 Ускорява изгарянето на мазнини, има благоприятно действие при проблеми с храносмилането

Препоръчва се при изтощение и преумора, помага за способността на запомняне и подобрява общата памет

 Успешно редуцира целулита и спомага за гладка кожа

 Предпазва от вредното действие на свободни радикали и инфаркт

 Подобрява имунната система на организма и го детоксикира 

Намалява риска от инсулт

Желателно е да не се прекалява с пиенето на сок от киви. Може да предизвика алергии при приемане на повече от една часа всеки ден. Препоръчително е да се комбинира с други сокове от ананас или портокал. Сокът от киви може да се изстисква само на бавнооборотни машини, защото плодът е мек.


Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар.