Аронията заменя поливитамините

Аронията е истински склад на полезните вещества

Аронията заменя поливитамините

Например, в плодовете й има витамин Р много повече отколкото във френското грозде, и около 20 пъти повече, отколкото в портокалите и ябълките. А съдържанието на йод в плодовете на аронията е до 4 пъти повече, отколкото в ягодата, цариградското грозде и малината.



Лечебните свойства на аронията способстват укрепването на стените на кръвоносните съдове, подобрява тяхната устойчивост и еластичност.

Аронията съдържа сорбит, а това означава, че нейните плодове могат да се ядат и от хора, болни от захарен диабет, като не се плашат за нивото на захарта в кръвта си.

С лечебна цел зрелите плодове на аронията се използват като поливитаминно средство при авитаминова, а също така и при хипертония, камъни в бъбреците, цистит и други.

Но какво препоръчва народната медицина? При лечението на хипертонична болест и атеросклероза плодовете на аронията се разтриват и се покриват със захар 700 г на 1 кг плодове. Трябва да се приемат по около 100 г плодове, разделени на 2-3 приема на ден.

При простуда 3 супени лъжици сушени плодове и цветове се заливат с 1 литър гореща вода, затварят се плътно и се киснат в продължение на три часа, след това се прецеждат и се приемат като потогонно средство, по една чаша на ден, на малки порции.

Трябва да имате предвид, че плодовете на аронията имат понижаващо кръвното налягане действие. Освен това аронията е противопоказна при повишаване на съсирването на кръвта, гастрити с повишена киселинност на стомаха, язвена болест на стомаха и двадесетопръстника.