Сдружението на писателите в Добрич отбеляза 40 години със спомени за литературния живот в града и програма на талантливи ученици

В седмицата, в която се навършват 139 години от рождението на Йордан Йовков, Сдружението на писателите в Добрич отпразнува 40-годишнината от учредяването си.

Сдружението на писателите в Добрич отбеляза 40 години със спомени за литературния живот в града и програма на талантливи ученици

Домакин на събитието беше Дом-паметника  „Йордан Йовков“ .


Мартина Петрова, ученичка от 12 клас на Езиковата гимназия „Гео Милев“, откри празника с изпълнение на Танго на Пиацола и мелодия от филма „Отклонение“. 


Д-р Емилия Баева, зам.-кмет по „Хуманитарни дейности“ в община Добрич поднесе поздравителен адрес от свое име и от името на кметския екип, като пожела словото на добруджанските творци да се разнася по света.

Сашо Серафимов, председател на Сдружението, направи обзор на литературния живот в Добрич, като припомни за автори като Дора Габе, Ивайло Петров, Севда Костова, Дядо Павел Атанасов, Николай Минчев, Любен Станчев, който „вървяха из черните пътища на равнината и създаваха литература, публицистика и журналистика.“

Той върна гостите в далечната 1979 година, когато в Добрич е създадено Дружество на писателите – творческа организация към Съюза на Българските писатели (СБП). Основатели са 18 писатели, като сред тях са Ивайло Петров, Драгни Драгнев и Йордан Трухчиев.  За почетен председател е избрана Дора Габе, а за председател  - Петър Славински. Заместник е Кръстю Дренски, а Йордан Дачев е творчески секретар. 

Следващият председател на Сдружението е Ивайло Петров, а след него поста поема бялата лястовица на Добруджа – Елка Няголова, последвана от настоящия – Сашо Серафимов. През 1997 година Дружеството се превръща в самостоятелна творческа и административна единица и се нарича Сдружение.


Елка Няголова, Петранка Божкова, Рада Въртунинска, Александър Белчев разказаха топли спомен, прочетоха свои стихове, успяха да разплачат и същевременно да усмихнат присъстващите в залата.

Най-младата птица в ятото -  дванадесетокласникът Александър Петров поздрави гостите с песен по стихове на Павел Матев – „Аз те мисля, Родино“ и изправи публиката на крака, за да изпълнят всички заедно „Хубава си моя горо“.


В това топло и уютно гнездо на Сдружението на писателите в Добрич са намерили подслон Генка Петрова, Петранка Божкова, Елка Няголова, Драгни Драгнев, Драгомил Георгиев, Камелия Кондова, Уляна Андренко, Александър Белчев, Рада Въртунинска, Валентина Добринчева, Красимира Обретенова, Красимир Бачков, Марина Константинова, Сашо Серафимов, Ема Георгиева. Някой от тях отдавана са отлетели в чужди градове и страни, други, като Данчо Кръчмаров, Иван Атанасов, Георги  Давидов, Ангел Веселинов, Кольо Чалъков, Генчо Златев вече пишат ангелски слова, но всички те са част от сърцето на Добруджа,  от сърцата на добруджанци!

Автор Филка Крумова