Теодора Петкова – творецът, който изработва бижута от полимерна глина

Едва ли има дама в областта, която да не се е докоснала до прекрасните бижута, изработени от талантливите ръце на Теодора Петкова с полимерна глина.

Теодора Петкова – творецът, който изработва бижута от полимерна глина

Много обич, фантазия и сърце влага тя в създаването на всяко едно от тях. Уникални по своята същност, те прилягат чудесно на всяка жена.




Теди, разкажи ни как се случи това, да превърнеш хобито в професия?

Може би единствената работа, която ме доближава до това, което правя в момента е тази в ателието на един художник, който се занимаваше с художествена керамика. Нещата се получиха съвсем случайно. Започнах при него да рисувам керамични играчки. Една година бях на Албена. Той реши да опитам и с глина - типичната керамична глина, дали ще я усетя. И така се случиха нещата. 8 години изкарах там. 

Един ден, на празника на Варна, в Морската градина имаше щандове с всякакви ръчно изработени изделия и случайно попаднах на една жена, бивша колежка от Албена, която се занимаваше с полимерна глина. От там се запалих. Реших да пробвам. В началото дори не знаех откъде, какво да си взема, какви точно материали са ми нужни, но благодарение на интернет бързо се ориентирах и започнах на шега, като хоби. Първото бижу, което направих и показах на моя приятелка, всъщност се оказа и първата ми продажба. Тя реши да го купи. Дори не знаех каква цена да сложа, нямах идея как да направя калкулация, но постепенно всичко си дойде на мястото. След това други приятели оцениха нещата ми.  И така започнах. Направих си страница във фейсбук, за да може да има някаква популярност това, което правя. 

Близо две години работих от дома си до момента, в който бях поканена от мои приятели на изложение в Летния театър в Добрич. Това беше моя прощъпулник между хора. След това решихме с други творци, които изработваха карвинг свещи да отворим ателие, в което и до днес работя, вече сама. 


А как ти хрумват идеите за новите модели?

Много често са ми задавали този въпрос. Не зная. Виждам ги. С отворени или затворени очи, просто виждам как трябва да се случи. За мен цветовата гама е нещо много важно. Трябва да са точните цветове. От остатъците глина, останали по масата, в мига, в който ги смеся различните парченца глина като цвят и ги мина през паста машината, тогава се получава някакъв нюанс, който няма как да се повтори и затова и бижуто, което се получава е  уникално по своята същност и аз се чувствам удовлетворена. 

Какви са клиентите ти?

Клиентите ми са хора, които разбират и оценяват качеството на изработените ръчно бижута. Усмихнати, позитивни, ценящи красивото. Старая се цената да е достъпна, за да може повече хора да си ги позволят. 

С времето добих повече популярност, успях „да стъпя“ и на морето в Балчик.


Работиш ли по поръчка?

Винаги имам готови бижута, от  които всеки може да си избере на място. Ако е необходимо сменям форма, цвят, големина. Да, работя и по желание на клиента.  

Изработвам бижута за всички възрасти, за всеки вкус. На морето вървят и по-закачливи неща – обици, тип шарж примерно. Имала съм много щури идеи - с форма на чушлета, яйца на очи.

В Балчик всяка година се провежда фолклорен фестивал с конкурсен характер „Море от ритми“ и там, в близост до сцената се оформя „Уличка на занаятите“. Много съм щастлива, че поредна година и аз получавам покана за участие.

За тези, които не са от Добрич, но желаят да закупят твои бижута, как се случва това ?

Имам страница във Фейбук, където качвам снимки на изработеното от мен. Имам поръчки от цяла България. Изпращам ги по куриер, с наложен платеж. Изпращала съм  и в чужбина – Холандия, Германия, Испания, Америка. Клиентите ми са както българи, живеещи навън, така и чужденци. 


Предстои Коледен базар в Добрич. Ще участваш ли и в него?

Да.

Има ли коледни изненади сред бижутата, които ще представиш?

Може би да. Типичното коледно, което е   обици със снежни човечета, коледни звезди, еленчета, снежинки и всичко, което може да донесе радост на хората по този повод. И естествено поръчки – кой каквото реши – винаги съм насреща.

Твоето пожелание към добруджанци за предстоящите празници? 

Най-вече да са здрави! Това е най-важно! Много успешна година! Много любов, защото всичко, което започва с любов, е красиво. Дори и в моята работа, когато се прави с любов, винаги излиза красота!

Автор: Филка Крумова