Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Във връзка с настъпилия отоплителен сезон, Регионалната инспекция по околната среда и водите засилва контрола по спазването на нормативните изисквания за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, съобщават от институцията.

Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Стриктно се следи спазването на изискването предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по Закона за управление на отпадъците.


Обръща се особено внимание на нерегламентираното изгаряне на излезлите от употреба гуми, отработени масла, текстилни отпадъци, дървени дограми и други лесно запалими материали, тъй като при процеса се отделят вредни емисии в атмосферата, които са канцерогенни.

Наредбата за изискванията за третиране на излезли от употреба гуми забранява изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане на излезли от употреба гуми, както и изгарянето им с изключение на случаите, в които лицата притежават съответното разрешение по Закона за управление на отпадъците.

Наредбата за отработените масла и отпадъчните нефтопродукти забранява третирането, в това число изгарянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти по начин, водещ до превишаване на установените норми за допустими емисии на вредни вещества в атмосферния въздух.

Употребяваните дрехи, които са предназначени за дейност по подготовка за повторна употреба представляват отпадъци и третирането им следва да бъде съобразено с изискванията на Закона за управление на отпадъците. Продаването или предаването на негодни употребявани дрехи, които са отпадъци на физически лица е неправомерно съгласно закона и подлежи на санкция в размер от 300 до 1000 лв.

От РИОСВ - Варна посочват още, че Общинските съвети определят условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни отпадъци. В контейнерите за събиране на битови отпадъци или за разделно събиране на отпадъци от опаковки е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци.

Предвидената в Закона за управление на отпадъците санкция за констатирано нерегламентирано изгаряне на отпадъци от физически лица е в размер до 5000 лв. 

Снимката е илюстративна