Над 200 продукта дариха деца от ДГ „Славейче“ за хора в неравностойно положение

Инициативата „Споделен хляб“ обединява стотици хора, които даряват продукти за деца и възрастни в неравностойно положение

Над 200 продукта дариха деца от ДГ „Славейче“ за хора в неравностойно положение

Благотворителната кауза се реализира от Клуба за народни танци “Жътвари” и Фондацията “Милостиво сърце”. Целта е да бъдат събрани хранители и почистващи продукти, които да предоставят на хора в нужда за Рождество Христово. Стоки и парични средства се събират от понеделник до четвъртък, от 17.30 до 20.30 часа, в Спортната зала на Международния колеж в Добрич. Дарения могат да се правят до 15 декември. 



Благотворителна инициатива в Добрич ще стопли сърцата на възрастни хора и деца в неравностойно положение



Днес децата от ДГ „Славейче“ се включиха в благородното дело. Те дариха над 200 продукта за инициативата „Споделен хляб“, които са събрали по повод Световния ден на добротата с помощта на своите родителите. В детското заведение групите са осем на брой и предварително са направили разпределение какво да бъде закупено. Сред събраните продукти бяха макарони, течен сапун ,брашно, захар, леща, ориз, боб, олио, оцет, пастет, зеленчукови и месни консерви.



„В Деня на доброто събирахме пастети за бедните хора, за да могат да са щастливи, да имат храна и здраве“, каза Йордан Андреев от група „Мечо Пух“.


Ръководителят на Клуба за народни танци “Жътвари” Мая Бърдарова сподели, че продукти са дарили и от други добрички училища, както и от детски градини. Инициативата се реализира за втора поредна година, но този път тя е по-мащабна. Насочена е не само към възрастни хора, но и към деца в нужда.


Припомняме, че миналата година от фолклорната формация бяха събрали хранителни и почистващи стоки за 350 човека, регистрирани в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Добрич, на които осигуряват храна от Домашния социален патронаж. Отделно бяха подпомогнати и хора в неравностойно положение, за които са получили сигнал.

Ученици от ЕГ „Гео Милев“ стоплиха сърцата на възрастни хора в домовете им

Мая Бърдарова сподели, че от миналогодишната кампания  са събрали и парична сума. Тя е била дарена за хората, намерили временен подслон към Фондацията "Ръка за помощ" в Добрич. Така са се запознали с ръководителя й Александър Иванов, с който тази година реализират каузата “Споделен хляб” чрез Фондацията “Милостиво сърце”. Двамата са решили да направят мащабна благотворителна инициатива, в която да се включат повече хора и да помогнат на по-голям брой нуждаещи се. Организаторите очакват инициативата да приключи успешно.

В заключение Александър Иванов коментира приюта за временно настаняване на бездомни, който в момента е пълен. Той е с капацитет за шест човека. По думите му се налага да връщат хора. Иванов сподели, че в приюта пребивават от 20 до 70-годишни. Ръководителят коментира, че се стараят да извадят документи на хората, ако нямат такива, да ги регистрират в ТЕЛК и да ги насочат към социален дом за постоянно пребиваване. Александър Иванов посочи още, че преди няколко дни са издали лична карта на човек, живял около 20 години без лични документи.