Община Добричка ще се сдобие с високопроходими машини за бързо реагиране при бедствени ситуации по проект

Община Добричка ще си партнира с окръг Кълъраш, Румъния по проект „Съвместно управление на риска и партньорство в граничния регион Кълъраш-Добрич“.

Община Добричка ще се сдобие с високопроходими машини за бързо реагиране при бедствени ситуации по проект

Неговата основна цел е подобряването на трансграничното сътрудничество в двата региона и прилагането на съвместни действия при кризи от природни или технологични бедствия и намаляване на отрицателните последици от тях.  Водещ партньор е Община Добричка, която ще си сътрудничи с Инспектората за извънредни ситуации „Barbu Stirbei” в окръг Кълъраш, Румъния. 



Бюджетът на проекта е в размер на 800 216 евро. В рамките му ще бъде предоставено оборудване, което да минимизира времето за реакция при извънредни ситуации и да гарантира локализирането на рисковоите събития. По думите на ръководителят на проекта Светла Размова в двете населени места ще бъдат осигурени високопроходими машини, с които може да се стига до местата и хората, жертви на бедствия, предпазни средства за реакция при подобни ситуации, палатки, в които ще могат да бъдат настанявани хората, чиито домове са били наводнени или изгорени, вследствие на бедствие и др.

Като част от проекта в окръг Кълъраш вече е изградена електронна стена, която дава възможност да се намерят бързо местата с бедстващи хора. Тя вече е помогнала да се спаси човешки живот. 

Другите дейности по проект „Съвместно управление на риска и партньорство в граничния регион Кълъраш-Добрич“ са разработване на обща стратегия и план за действие при различни видове рискови ситуации с естествена и антропна характеристика в област Добрич и окръг Кълъраш и провеждане на информационни кампании за повишаване осведомеността на населението на двете странни с оглед готовност за справяне с критични ситуации. 

Периодът на изпълнение на проекта е 2 години.