Експерт от РЗИ-Добрич: Малко са семействата, в които се говори свободно за заболяването СПИН

“Малко са семействата, в които се говори свободно за заболяването СПИН. По-скоро има притеснение от страна на родителите”, коментира за Добрич Онлайн младши експертът към Регионалната здравна инспекция в Добрич Севдалина Колева.

Експерт от РЗИ-Добрич: Малко са семействата, в които се говори свободно за заболяването СПИН

За наблюдението си тя сподели по време на информационната кампания “Да знаем повече за СПИН“, организирана от Общинския младежки център, на която беше водещ.




Според младши експерта родителите се притесняват да осъществяват свободно комуникация по въпроси, свързани с ХИВ/СПИН със своите деца. Тя направи апел към родителите - да намерят начин, по който да разговарят с децата си по темата. Наблюденията са, че хората над 40-годишна възраст често не могат да говорят свободно за заболяването. Заради това и младежите са по-информирани, отколкото възрастните. По думите на Севдалина Колева причината е, че младите нямат притеснения да коментират заболяването. Често се информират и от интернет, което понякога крие риск, защото не винаги информацията там е 100% обективна. 

Учениците придобиват знания и благодарение на информационни кампании за ХИВ/СПИН, които все по-често се провеждат. В тях вече се включват и младежи от 15-годишна възраст. 


В обучението, организирано от Общинския младежки център “Да знаем повече за СПИН“, ученици имаха възможност да придобият знания чрез интерактивни методи. Младшият експерт от РЗИ-Добрич Севдалина Колева задаваше въпроси на присъстващите. Всеки, отговорил правилно, получаваше награда.  На младежите раздадоха тениски, информационни материали и презервативи. 


На 29 ноември от ОМЦ отново организират мероприятия, свързани със  Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, който се отбелязва на 1 декември. Ще бъде прожектиран филма "Бохемска рапсодия". Целта е да се обърне внимание на проблемите, свързани със заболяването, както и да се прояви солидарно отношение към хората, живеещи с ХИВ. Местата за прожекцията вече са заети. Предвидена е и кампания, на която ще раздават информационни материали и презервативи, осигурени от Durex.