Антиспин кампании ще се проведат в шест общини в Област Добрич

По повод Световния ден за борба срещу СПИН в общините Добрич, Тервел, Ген. Тошево, Шабла, Крушари и Каварна, ще се проведе кампания за превенция на заболяването, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Антиспин кампании ще се проведат в шест общини в Област Добрич

За поредна година международната общност отбелязва 1-ви Декември - Световен ден за борба срещу СПИН, под надслов „Промените се правят от общности”.


Кампанията цели да се насочи вниманието на обществото към проблема, да се насърчат и обединят усилията на различни институции и организации за повишаване на обществената осведоменост за начините на предпазване  и предаване на ХИВ, хепатити и сексуално-предавани инфекции, за предимството на изследването и ранното откриване на заразени лица и насочването им за лечение.

РЗИ – Добрич се включва в инициативите със следните дейности:

-провеждане на обучения на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” в училищата на гр. Добрич;

-съвместна инициатива на РЗИ – Добрич, БЧК и ОМЦ „Захари Стоянов” гр. Добрич по повод 01.12.2019 г., с провеждане на семинар и предоставяне на презервативи и здравно-образователни материали за превенцията на ХИВ/СПИН;

-АНТИСПИН кампания ще се проведе в общините Добрич, Тервел, Ген. Тошево, Шабла, Крушари и Каварна, която ще се организира съвместно с общините и Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни;

-организационно - методична среща с медицински специалисти от направление „Детско и училищно здравеопазване” в гр. Добрич;

-от 22.11 до 02.12.2019 г. включително - дни на отворени врати за изследвания за ХИВ, хепатити и СПИ в РЗИ;

- Добрич. Желаещите да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към РЗИ – Добрич всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа.

От началото на 2019 г. в КАБКИС при РЗИ - Добрич  пред- и след-тестово консултиране и изследване за ХИВ са получили 120 лица. От  изследваните 23 са жени (19,17%)  и 97 са мъже (80,83%). Най-голям процент клиенти, пожелали анонимно изследване и консултиране са във възрастовата група 30-39 г. - 65 лица (54,17%). На второ място е възрастовата група 25-29 г. - 20 лица (16,67%).