ВМРО - Добрич ще отбележи 100-годишнината от подписването на Ньойския договор с факелно шествие тази вечер

За 21-ва поредна година ВМРО – Добрич организира факелно шествие по повод 100 годишни от сключването на Ньойския договор.

ВМРО - Добрич ще отбележи 100-годишнината от подписването на Ньойския договор с факелно шествие тази вечер

На 29 ноември, петък, в центъра на Добрич членове и симпатизанти на родолюбивата организация ще излязат с факли, за да покажат, че несправедливостта не е забравена. Шествието ще тръгне от градинката пред храм “Свети Георги” в 18 часа тази вечер. То ще премине през центъра на добрич и ще завърши пред паметника на генерал Иван Колев. На участниците ще бъдат раздадени 100 факли.



На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой е подписан договор, с който страните победителки в Първата световна война извършват жестока несправедливост спрямо отечеството ни. От България са откъснати изконни земи, повечето от които и до ден днешен не са в пределите на родината. В чужди ръце остават Западните български покрайнини, Беломорието, Македония. Люлката на българската държава на Балканите – Добруджа е върната под румънска окупация. Около 2 милиона наши сънародници попадат под чужда власт и са преследвани заради българското си съмосъзнание. България е принудена да плаща огромни репарации и в следващите години е съсипана икономически.