В разгара на отоплителния сезон цената на дървата остава без промяна

От началото на есента до сега цената на дървата за огрев не се е вдигнала. За сега тя е стабилна и не се очаква повишение с настъпването на отоплителния сезон.

В разгара на отоплителния сезон цената на дървата остава без промяна

Това коментира един от търговците в Добрич - Михаил Йорданов. Той се занимава с този бизнес от  20 години. Неговата фирма предлага различни видове дърва за огрев, въглища, пелети, разпалки и екобрикети. 




Михаил Йорданов сподели, че по негови наблюдения повечето добричлии, които идват при него, избират дървата като основно средство за отопление, на второ място той поставя пелетите, а от скоро хората са започнали да предпочитат и екобрикетите. 


Фирмата на Йорданов предлага дърва от вида цер, гледичия, акация, габър, бук и други, но по неговите думи най-предпочитана е дървесината от цер, или т.н. „мише”.  „Всеки има различни предпочитания, някои предпочитат дървата им да правят температура, други - да си вземат дърва, които да поддържат огъня по-дълго, аз лично предпочитам габър”, сподели Михаил Йорданов.


Търговецът е категоричен, че от началото на есента до сега цената на дървата за огрев не се е вдигала и няма прогнози това да се случи. По неговите думи повечето хора купуват дървата, с които ще се отопляват още през лятото, защото смятат, че тогава цените са по-ниски, но това е погрешно. Според него най-добрият период за закупуването им е през пролетта, защото тогава дървесината е суха. 


„Не винаги цената напролет е различна, но дори да е същата поне хората си взимат суха дървесина, която тежи по-малко и не плащат излишно за влагата. Също така няма опашки, не се налага да чакат и да се създава излишно напрежение”, каза той.  Йорданов допълни, че в разгара на отоплителния сезон не се очаква недостиг на дърва за огрев.