Производители на етерични масла искат промяна на Наредба на екоминистерството

Стартира подписка за изменение на наредба №2 на министъра на околната среда и водите, в която е посочено, че остатъците от етерично-маслените култури след преработка се считат за отпадък и трябва да бъдат депонирани в депата, вместо да се използват като тор по нивите.

Производители на етерични масла искат промяна на Наредба на екоминистерството

Това заяви днес пред журналисти народният представител Йордан Апостолов.



Инициативата за създаването на подписката е на представителя на "Консорциум Хербал Ойл - Калиакра" Ошнут Алиев и технолог Таня Аптиева.

„След извършените масови проверки от органите на РИОСВ, всички дестилерии в района, или част от тях, са с предписания, тъй като имаме следния парадоксален случай - остатъците от лавандулата след преработка се считат за отпадък. Така са класифицирани по  Наредба № 2 на министъра на околната среда и водите и не могат да бъдат използвани под никаква форма и начин за вкарване в почвата, а трябва да бъдат депонирани на депо за отпадъци. Единственото такова в нашата област е в с. Стожер”, заяви народният представител Йордан Апостолов. 

Според него по този начин се създават редица сериозни проблеми. Част, от които са големите разстояния, които трябва да преминат преработвателите и собствениците на дестилерии в Добруджа, за да закарат с камиони остатъчната суровина до депото за отпадъци в с. Стожер, от което следва натоварване на инфраструктурата и повишаване на вредните емисии в атмосферата. „Експертното мнение на община Добричка е, че една от клетките в депото в Стожер е пред запълване и питам защо трябва да возим остатъците и да запълваме капацитета на клетките с този растителен остатък, който може да бъде вложен в почвата”, каза Апостолов. 

Технологът Таня Аптиева запозна приставащите със заключенията от български и чужди институции относно растителните отпадъци от етерично-маслените култури. „Нашият проблем е свързан с голямото количество на генерирана отработена суровина, която е абсолютно разградима и полезна. В тази връзка са работили учените от Университета по хранителни технологии в град Пловдив и  Института по розата и етерично-маслените култури в град Казанлък. Обърнахме се и към английска лаборатория, която изследва почвите. Изпратихме част от растителния продукт за анализ като резултатите доказват полезността на самата суровина”, заяви тя. „ От тук нататък основната ни цел е да извадим тази отработена суровина  от наредбата, която я класифицира като отпадък. Според мен след изсушаване и надребняване суровината трябва да отива там, откъдето е дошла – на полето”, допълни Аптиева. 

Според Йордан Апостолов този остатъчен продукт може да бъде вкаран в почвата, защото съдържа полезни вещества, които могат да подобрят почвите с ниски нива на хумус. „В същото време тази маса е стерилна - тя не съдържа плевелни семена за разлика от оборската тор, с която торим и в същото време разнасяме плевели из нивите. Тази суровина, тъй като е попарена в казана не съдържа живи плевелни семена”, категоричен беше той. По неговите думи това е един полезен остатък и класифицирането му като отпадък е неправилно. 

„В последните години Добруджа полилавя. Към този момент заради концентрацията на много обработваеми площи с лавандула започва да боли най-много тези преработватели и болката им от тук нататък ще става все по-голяма и по-голяма. Затова приканваме всички ползватели на дестилерии в района на Добруджа да се включат в подписката, за да можем да свършим една полезна работа за всички нас”, каза в заключение Апостолов.   

Допълнително ще бъде обявено къде и кога ще се събират подписите.