Производители на етерични масла искат промяна на Наредба на екоминистерството

Производители на етерични масла искат промяна на Наредба на екоминистерството
Стартира подписка за изменение на наредба №2 на министъра на околната среда и водите, в която е посочено, че остатъците от етерично-маслените култури след преработка се считат за отпадък и трябва да бъдат депонирани в депата, вместо да се използват като тор по нивите.

Това заяви днес пред журналисти народният представител Йордан Апостолов.


Инициативата за създаването на подписката е на представителя на "Консорциум Хербал Ойл - Калиакра" Ошнут Алиев и технолог Таня Аптиева.


„След извършените масови проверки от органите на РИОСВ, всички дестилерии в района, или част от тях, са с предписания, тъй като имаме следния парадоксален случай - остатъците от лавандулата след преработка се считат за отпадък. Така са класифицирани по  Наредба № 2 на министъра на околната среда и водите и не могат да бъдат използвани под никаква форма и начин за вкарване в почвата, а трябва да бъдат депонирани на депо за отпадъци. Единственото такова в нашата област е в с. Стожер”, заяви народният представител Йордан Апостолов. 


Според него по този начин се създават редица сериозни проблеми. Част, от които са големите разстояния, които трябва да преминат преработвателите и собствениците на дестилерии в Добруджа, за да закарат с камиони остатъчната суровина до депото за отпадъци в с. Стожер, от което следва натоварване на инфраструктурата и повишаване на вредните емисии в атмосферата. „Експертното мнение на община Добричка е, че една от клетките в депото в Стожер е пред запълване и питам защо трябва да возим остатъците и да запълваме капацитета на клетките с този растителен остатък, който може да бъде вложен в почвата”, каза Апостолов. 


Технологът Таня Аптиева запозна приставащите със заключенията от български и чужди институции относно растителните отпадъци от етерично-маслените култури. „Нашият проблем е свързан с голямото количество на генерирана отработена суровина, която е абсолютно разградима и полезна. В тази връзка са работили учените от Университета по хранителни технологии в град Пловдив и  Института по розата и етерично-маслените култури в град Казанлък. Обърнахме се и към английска лаборатория, която изследва почвите. Изпратихме част от растителния продукт за анализ като резултатите доказват полезността на самата суровина”, заяви тя. „ От тук нататък основната ни цел е да извадим тази отработена суровина  от наредбата, която я класифицира като отпадък. Според мен след изсушаване и надребняване суровината трябва да отива там, откъдето е дошла – на полето”, допълни Аптиева. 


Според Йордан Апостолов този остатъчен продукт може да бъде вкаран в почвата, защото съдържа полезни вещества, които могат да подобрят почвите с ниски нива на хумус. „В същото време тази маса е стерилна - тя не съдържа плевелни семена за разлика от оборската тор, с която торим и в същото време разнасяме плевели из нивите. Тази суровина, тъй като е попарена в казана не съдържа живи плевелни семена”, категоричен беше той. По неговите думи това е един полезен остатък и класифицирането му като отпадък е неправилно. 


„В последните години Добруджа полилавя. Към този момент заради концентрацията на много обработваеми площи с лавандула започва да боли най-много тези преработватели и болката им от тук нататък ще става все по-голяма и по-голяма. Затова приканваме всички ползватели на дестилерии в района на Добруджа да се включат в подписката, за да можем да свършим една полезна работа за всички нас”, каза в заключение Апостолов.   


Допълнително ще бъде обявено къде и кога ще се събират подписите.  


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+