С робот ще обследват компрометираната канализация по ул. „Димитър Списаревски“

Канализацията по улица „Димитър Списаревски“ ще бъде обследвана с робот, за да се установи реалното състояние на компрометирания участък, съобщи зам.-кметът по “Устройство на територията” в община Добрич инж. Пенчо Керванов.

С робот ще обследват компрометираната канализация по ул. „Димитър Списаревски“

Аварията на неремонтираната повече от 50 години канализация по ул. “Димитър Списаревски” е в участъка между улиците “Хан Тервел” и “Хаджи Димитър”. В района има пропадане на пътното платно, причинено от лошото състояние на колектора. По думите на инж. Керванов компрометираното съоръжение не е обследвано и рехабилитирано, откакто е изградено.



Стара канализация в Добрич създава проблеми, участъкът ще бъде включен във водния проект

„Дъното на този колектор най-вероятно е компрометирано, канализационните води преминават свободно и подмиват отдолу пътното платно. Това е най-вероятната причина за пропадането на участъка“, поясни зам.-кметът.

Той сподели, че специализирана фирма с робот ще снима целия участък, за да се установени какви и колко големи са повредите. Данните от анализа на робота ще бъдат предоставени на инженери, които да подготвят доклад. Община Добрич ще включи цялото проблемно трасе в ЛОТ 1 в проекта за водния цикъл, като са предприети необходимите действия.

Инж. Керванов отбеляза още, че е водил разговори с екипа, който провежда инженеринга на ЛОТ 1, до края на годината да приключат ремонтните дейности по улица „Калиакра“, в участъка на „Поп Богомил“ и Средното училище „Св. св. Кирил и Методий“.

Зам.-кметът посочи, че на 4 и 5 декември за ЛОТ 2 и 3 по проекта за водния цикъл е назначена държавна приемателна комисия  за издаване на акт 16.

В заключение Йордан Йорданов коментира, че някои от шахтите в компрометирания участък са от  1963 година, което означава, че над  50 години канализацията там не е била обследвана. Кметът беше категоричен, че трябва да се работи в насока към цялостен оглед на канализацията в града, за да има информация в кой район откога не е рехабилитирана.