На шест места могат да се подават сигнали за неправилно паркиране в Добрич

На шест места могат да се подават сигнали за неправилно паркирани моторни превозни средства в град Добрич

На шест места могат да се подават сигнали за неправилно паркиране в Добрич

Един от начините е на интернет страницата на Областната дирекция на МВР в Добрич. Началникът на сектор "Пътна полиция" Жулиян Минев коментира за Добрич Онлайн, че се обработват само сигнали с качествен снимков материал. Освен това гражданинът, подал сигнала  трябва да се яви в полицията при налагане на санкция на нарушителя, за да бъде вписан като свидетел при съставяне на акта. 



“Подалият сигнал е необходимо да участва като свидетел очевидец в административно-наказателния процес, защото тези санкционни документи, с изключение на фишовете, подлежат на обжалване на по-горна инстанция”, уточни Жулиян Минев.

Директорът на "Пътна полиция" сподели какви са санкциите при различните нарушения, свързани с неправилно паркиране по Закона за движение по пътищата.  Глоба от 50 до 200 лева може да бъде наложена за пaркирaнe в пaркoвe, грaдини, дeтcки плoщaдки, плoщи, прeднaзнaчeни caмo зa пeшeхoдци, и нa трoтoaри. За пaркирaнe нa мяcтo зa инвaлиди, ако шофьорът няма тoвa прaвo, глобата е 200 лева. От 20 дo 150 лeвa е санкцията, когато при неправилно паркиране е създадена непосредствена опасност за движението. При пaркирaнe в зoнaтa нa пeшeхoднa пътeкa глoбaта е 50 лeвa, 20 лева е за неправилно паркиране или престой на участъци, сигнализирани с пътен знак. 

Останалите пет места, на които могат да се подават сигнали за неправилно паркиране в Добрич, са свързани с дейността на Общинската полиция, която функционира от октомври 2018-а година. Дейността и налаганите глоби са определени в общинските наредби и са различни от Закона за движение по пътищата.


Най–оперативните методи за сигнализиране са на телефоните 0882 511 200 или 112. Останалите три възможности за алармиране са  на официалната фейсбук страница на общината, на електронните адреси за обратна връзка и на модул „Подай сигнал за нередност“ в сайта на община Добрич

Сигнали могат да се подават и със снимков материал, но от местната администрация уточняват, че този начин не е толкова ефективен. Причината е, че снимките първо трябва да се препратят на Общинската полиция, след което да се извърши проверка и при нарушение да се издаде фиш. Реакцията на полицейските служители е най-своевременна при сигнализиране на посочените по-горе два телефонни номера. 

5 470 са издадените фишове за неправилно паркиране от Общинската полиция в Добрич от започването на дейността й до момента. Най–много са издадени по улиците „Отец Паисий“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Славянска“, „Дунав“, „Вардар“, „Даме Груев“, „Страцин“, „Охрид“, „Генерал Колев“, както по булевардите „3–ти март“ „Добруджа“, на площад „Свобода“, междублоковите пространства зад Окръжния съд и в Градския парк „Свети Георги“. Санкционирани са и водачи на моторни превозни средства, които са паркирали в тревните площи на градския парк и в района около ресторант „Лебед“. 

Освен тези нарушения, има и санкционирани за неплащане на синя зона, възпрепятстване на автомобилите на сметопочистващата фирма, запушване на определен вход или изход, както и на гаражи или паркиране на детски площадки. 

Налаганите глоби са определени в общинските наредби и варират от 20 до 200 лева в зависимост от нарушението. Седем служители следят за неправилно паркиране на превозни средства, пресичането на пешеходци, нерегламентирана търговия и опазване на обществения ред. 

От началото на 2019-а година в Добрич се осъществява дейност и от специализирано техническо средство тип “паяк”, което репатрира неправилно паркирани автомобили в Добрич.


Дейността се осъществява от звено „Синя зона” към Общинското предприятие „Паркинги и пазари“. Екипът, който извършва репатрирането се състои от касиер – паркинг, кранист и полицай, а наказателния паркинг се обслужва от 5 касиери – паркинг. 

От началото на дейността на „паяка“ до настоящия момент са репатрирани 600 автомобила. Глобата съгласно общинската наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците  е 50 лева. Отделно се заплаща по 1 лев на час за престой на наказателния паркинг. Най–честите нарушения на шофьорите, които водят до репатриране са неправилно паркиране и неспазване на организацията на движението по пътищата.

От община Добрич призовават гражданите да бъдат по–активни и да сигнализират за неправилно паркирани автомобили. От Общинското предприятие „Паркинги и пазари“ се обръщат към гражданите  с призив, ако станат свидетели на некоректно отношение от страна на служители на „Синя зона“ да информират ръководството на предприятието.