Изложба в Регионалната библиотека „Дора Габе” представя кулинарните коледни вълшебства през годините

В навечерието на светлия празник Рождество Христово Регионална библиотека „Дора Габе” експонира за своите читатели традиционна коледна изложба на библиотечни документи под наслов „Кулинарни коледни вълшебства”.

Изложба в Регионалната библиотека „Дора Габе” представя кулинарните коледни вълшебства през годините

Кулинарната разходка включва документи от фондовете на всички сектори за обслужване, специална витрина е отделена за краеведската литература и разказва за коледните обичаи в Добруджа. От нея можем да научим какво е слагал добруджанецът на коледната софра и каква е символиката на коледната трапеза. Читателите на библиотеката могат да разгледат краеведските изследвания за празниците и обичаите в различните селища на Добруджа като напр. „Стари и нови паметници в Добруджа : Художествено - етнографиченъ етюдъ ” от 1918 година.



На вниманието на посетителите библиотеката предлага списание „Жена и дом” от 1942 г. и 1944 г. с любопитна информация за коледната трапеза, където четем: „През празниците кухнята е тежка проблема, чието разрешение даваме тук”.

Любителите на кулинарните изкушения могат да почерпят идеи за празничното меню от различните региони на България и от цял свят. Магията на Бъдни вечер и Коледа читателите могат да пресъздадат в своя дом с празничните гурме интерпретации от страниците на различните по вид библиотечни документи.

Изложбата е експонирана във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана до края на 2019 г.