Сокът от селъри засища чувството за глад, райската ябълка има тонизиращо действие

Днес Николай Георгиев ни разказва за полезните свойства на прясно изцедените сокове от райска ябълка и селъри. От пет години той се интересува от литература, свързана със здравословното хранене.

Сокът от селъри засища чувството за глад, райската ябълка има тонизиращо действие

Райска ябълка – витаминозна бомба от витамин C, подходяща за студеното време



В състава на райската ябълка има редица микроелементи, сред които калий, магнезий, желязо, калций, фосфор, манган и мед. Още в миналото се е използвала  за подпомагане лечението на скорбут и настинки, придружени с кашлица. 

Райската ябълка има силно общоукрепващо и тонизиращо действие поради високото й съдържание на витамин C.  Спомага за предотвратяване инфекциите на горните дихателни пътища и белите дробове, тъй като има богато съдържание на бета-каротини. Те придават и оранжевия цвят на плода като подпомагат за намаляване на зрителни проблеми при възрастните хора. 

Голямото количество на йод прави райската ябълка предпочитана при борба с болести на щитовидната жлеза. Фруктозата в нея намалява чувството за глад, а съдържанието на желязо благоприятства при хора, страдащи от анемия. 


Николай Георгиев уточнява, че не е препоръчително да се пие сок от райска ябълка в моновариант. Редица проучвания показват, че не е желателно да се яде повече от един плод на ден. Причината е във високото съдържание на танини, които могат да раздразнят стомашната лигавица.  

При комбинация с друг плод или зеленчук се избягва и стипчивия вкус на райската ябълка.

В момента може да бъде лесно открита на щандове или магазини за плодове и зеленчуци. При избор на райски ябълки, трябва да са добре узрели, да имат равномерен цвят, еднаква плътност и да нямат видими наранявания или тъмни белези. 

Фрешът от райска ябълка се приготвя на центрофужна или бавнооборотна сокоизтисквачка. Преди това трябва да се обели. Може да бъде комбинирана с ананас, портокал, морков и тиква.      

Райската ябълка се използва и при направа на смути. Може да се комбинира с банан и портокалов сок. 

Селъри или целина - зеленчук  с голямо съдържание на органична вода и беден на калории

В България е известна главестата и листната целина, а в Европа и САЩ – дръжковата част или още наричано селъри.

Днес ще бъдат разгледани ползите на дръжковата целина. Растението е от семейство сенникоцветни, заедно с копъра, девесила и магданоза.

За направата на сок се използва бързооборотна сокоизстисквачка или блендер. С приема на една чаша от 200 мл сок се набя необходимото количество за деня витамин А  и фолиева киселина, както и калий, манган, мед, фосфор, калций и магнезий. Селърито съдържа и витамин С, пантотенова киселина, витамин В6, ниацин и рибофлавин, както и витамин К.


Заради съдържанието  на антиоксиданти прясно изцеденият сок е с противовъзпалително действие при остеопороза и артрит. Антиоксидантите потискат образуването на свободни радикали и причиненият от тях оксидантен стрес.

Селърито е силен алкален зеленчук, балансиращ pH на тялото. По-ниската киселинност на организма е важна за алкално-киселинния баланс на тялото.

Зеленчукът подобрява функциите на бъбреците и червата, помага при запек и уринарни инфекции. Намалява риска от камъни в бъбреците и улеснява уринирането.


Засища чувството за глад, благодарение на високото съдържание на вода и фибри. Това го прави идеален за диети. В допълнение подпомага за добрия вид на кожата и косата. Детоксикиращата напитка хидратира кожата и пречиства черния дроб. Ако в рамките на 20 дни приемате сок от селъри, ще забележете резултат в теглото, а кожата ще придобие сияен вид. 

Селърито помага при безсъние. Високото съдържание на магнезий спомага за поддържането на оптималната работа на нервната система. 

Сокът от селъри може да се комбинира със зелена ябълка и морков за по-приятен вкус. От един кг селъри излиза около 200 мл сок. Необходимото количество е по-малко при комбинация с други плодове или зеленчуци. Препоръчителната дневна доза е до 200 мл прясно изцеден сок от селъри. 

Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар