Обучават децата на безопасност на пътя

На две от оживените кръстовища в град Добрич - на ул. "Сан Стефано" и ул. "Св.Св. Кирил и Методий" и на ул. "Отец Паисий" и бул. "3-ти март", до Стара къща, днес се проведе практическо обучение на ученици, съответно от ОУ "Стефан Караджа" и ОУ "Отец Паисий" за спазване правилата на уличното движение. Доброволци от БМЧК-Добрич раздаваха листовки със съвети към водачите и пешеходците.

Обучават децата на безопасност на пътя

Общото събрание на ООН обяви периода 2011 - 2020 г. за Десетилетие за действие по безопасност на движението. Кампанията се провежда в целия свят. Нейната цел е през следващите 10 години да се увеличат действията и усилията на държавите за преодоляване на кризата, свързана с безопасността на движението по пътищата и намаляване на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Приоритeт се дейностите, свързани с повишаване на мотивацията за спазване правилата за движение по пътищата.

 

Статистиката показва, че:
• Близо 1,3 милиона души годишно умират по пътищата на целия свят;
• Над 50 милиона лица са засегнати от ПТП, а много остават осакатени за цял живот;
• 90% от смъртните случаи от инциденти по пътя се случват в развиващите се страни;
• Очаква се ръстът на смъртните случаи в следствие от пътни инциденти към 2020г. да достигне 1,9 милиона души годишно;
• Катастрофите са на първо място по причини за смърт при младите хора навсякъде по света;
• До 2015 г. травматизмът ще бъде на първо място по увреждане на здравето на децата над 5 год. в развиващите се страни;
• Травматизмът от инциденти по пътищата заема огромни ресурси на болниците и здравната система като цяло;

 

Днес в град Добрич стартира регионална кампания „Заедно можем да спасим живота на милиони хора”. Тя се организира от РЗИ-Добрич със съдействието на Български Червен кръст, Първо РПУ - гр. Добрич и Училищните ръководства в областта.

 

Целите на кампанията са  да мотивира гражданите за спазване правилата за безопасно движение по пътищата и осигуряване безопасност на децата, участници в пътното движение, съобщават от Регионална здравна инспекция - Добрич.

 

rzimvr3_600

 

rzimvr_600