С молебен за здраве и традиционна рибена чорба отбелязаха Никулден в с. Тюленово

За поредна година в шабленското село Тюленово тържествено беше отбелязан празника Никулден.

С молебен за здраве и традиционна рибена чорба отбелязаха Никулден в с. Тюленово

Отец Павел Максимов от Шабла, съпроводен от църковния хор при храм „Св.Харалампий“ в града, извърши водосвет за здравето на имениците и рибарите, на всички, които празнуват Никулден.



Специални гости на празника бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев, заместниците му Цветелин Йорданов и Петър Атанасов, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) Емил Тодоров и гости от Румъния.

В празничната програма взеха участие фолклорната група „Кардарина“ от село Горичане, с ръководител Невелина Василева и  хор „Патриот“, воден от Стойчо Захов.

Празникът беше открит от читалищния сектетар Светла Стаматова. Тя поздрави хората, свързани с морето със специално стихотворение, написано от кметския наместник на селото Невена Георгиева.

Своите пожелания към присъстващите отправи и кметът на община Шабла Мариян Жечев. Той честити празника на рибарите, имениците и банкерите. „Морето е онова, което ни кара да гледаме в перспектива. Морето ни кара да бъдем по-различни от всички. Нека бъдем все по-близо до него и то до нас. На рибарите и банкерите – пълни каси. Честит празник на всички, които празнуват, или са свързани с морето. Благодаря и на организаторите на празника“, каза той.

Председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, о.р.майор Емил Тодоров разказа за честването на празника в миналото, „по стара българска традиция“. След празничната програма, той хвърли в морето венец, в памет на загиналите моряци.

По традиция, всеки присъствал на честването имаше възможността да опита тюленовска рибена чорба и прясна риба, дарена от организаторите на празника – община Шабла, читалището и кметството в село Тюленово, Радослав Русев – собственик на ресторант „Тюленово“, с дейното участие на жените от селото.