Откриха франкофонски център в ЧПГТП “Райко Цончев” в Добрич, вратите му се отворени за ученици и преподаватели от цялата област

В Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич днес беше открит франкофонски център

Откриха франкофонски център в ЧПГТП “Райко Цончев” в Добрич, вратите му се отворени за ученици и преподаватели от цялата област

Директорът на профилираната гимназия д-р Маргарита Христова посочи, че поводът за откриването му са седем ученици, избрали да учат френски като втори чужд език.



Идеята е в центъра да бъдат отбелязани франкофонските празници, да се организират изложби и други културни мероприятия със съдействието на Френския културен център във Варна. 



Всички ученици и преподаватели по френски от Добрич и областта ще имат възможност да го посещават.

Директорът на библиотечно-информационния комплекс в ЧПГТП “Райко Цончев” Елена Юрченко припомни, че Франкофонският културен център в Добрич е създаден през 1996 година.

“За съжаление през годините имаше промени, налагаше се да мести своето място, фондове и дейност на различни места. Сега имаме голямото удоволстви да направим неговия нов дом в ЧПГТП “Райко Цончев” ”, каза тя. 


На събитието присъства Ива Дикова, аташе по сътрудничество в областта на френския език към Френския институт във Варна. Тя отбеляза, че френският език е предимство за изучаващите предприемачество в гимназията, тъй като е от полза в международни институции, а богатата му култура може да отвори нови хоризонти.

“Обещавам, че Френският институт във Варна и Посолството на Франция ще се погрижат вашият център постепенно да се обогатява с литература и цифрови носители на информация, за да имате допир с френската култура”, увери Ива Дикова.  


Във фоайето на Висшето училище по мениджмънт са изложени книги от фонда на Сдружението на Френския културен център, които няма да влязат в библиотеката на новооткрития франкофонски такъв. Всеки, който желае може да ги разгледа и закупи. Елена Юрченко подчерта, че цената им е символична. Средствата от продажбата им ще бъде предназначена за дооборудване на центъра.