С тържествен концерт Хорът на учителките в Добрич ще отбележи 90-годишнината на диригент Райко Тонев

С тържествен концерт, под наслов "Музиката - моят живот", тази вечер Хорът на учителките в Добрич ще отбележи 90 години от рождението на своя дългогодишен главен диригент Райко Тонев.

С тържествен концерт Хорът на учителките в Добрич ще отбележи 90-годишнината на диригент Райко Тонев

Маестро Тонев е един от българските творци, доживели до достолепна възраст и получили приживе заслужено признание, защото и в смутни и в спокойни времена, във времена на промени и забързани делници винаги се е радвал на почитта, уважението, преклонението и най - вече на любовта на своите хористи, корепетитори, съмишленици и на своята публика.  


Няма по-подходящо време, в навечерието на 11 декември - Световния ден на хоровото изкуство и предстоящите Коледни празници, да отбележим рождения ден на човека отдал повече от 50 години на хоровата дейност в Добрич и в България. Всичките тези години, с присъщата му всеотдайност, Маестро Тонев е посветил на музикалното възпитание на десетки хористи, на популяризирането на Добрич като духовен и културен център. Под неговото ръководство Хорът е изнесъл стотици концерти у нас и в чужбина. Неизброими са наградите, отличията, завоюваните призови места.

Самият Маестро Тонев неведнъж е заявявал, че всичките почести, които са му оказвани, при това напълно заслужено - Почетен гражданин на град Добрич, ордените „Кирил и Методий“, отличията от СБМТД и пр. и пр. не са били цел в живота му. Дори аплодисментите след концерт - единственият начин, по който благодарната публика може да изрази отношение, не са били непременно търсеният завършек на една добре свършена работа. За истинският диригент, израстването на хористите, овладяването на труден репертоар, обучението в сложната система на хоровото пеене, създаването и поддържането на атмосфера на сплотеност и професионализъм са жалоните очертаващи неговата мисия. Изпълнил тази мисия, Маестро Тонев продължава да радва добричлии с жизненост и бистрота на възгледите за културните събития и хоровото изкуство. 

Концертът ще се състои на 10 декември, от 18.00 часа в Огледалната зала „Нели Божкова“ в Добрич.