Хибридно такси се движи по улиците на Добрич

Хибридно такси се движи по улиците на Добрич
От три месеца по улиците на Добрич се движи зелено на цвят такси. Няма как да го объркате – то е първото и единствено в целия град. Нетрадиционният цвят е позволен за хибридните и електромобилите таксита. Така, вместо жълто, то е зелено.

Петър Денев е притежател на хибридния таксиметров автомобил. Наблюденията му са, че този вид превозни средства все по-често се използват за платен превоз на клиенти в много от градовете на България.“Мисля, че това е правилното решение от тук нататък. Двигателят работи при много облекчен режим. Вредните емисии са много под нивата, обявени като норматив. Комуникацията между компютър, двигател и батерия е постоянна. Всичко е автономно. Понякога работят електромоторът, батерията и двигателят. Когато компютърът сметне, че трябва да работи само на батерия, той си работи на батерия”, обясни той. 


По думите му често хората задават различни въпроси, свързани с цвета на таксито. Сред тях са защо е зелен цвят и откога е позволено за такситата.  Петър Денев уточнява, че тарифата за 1  километър пробег не се различава от тази на останалите таксита. За медията ни от община Добрич съобщиха, че от данък за моторни превозни средства са освободени 100-процентовите електромобили. Те получават и безплатна карта за Синята зона, след като автомобилът се декларира. Хибридните автомобили плащат данък за МПС според категорията. 


Данъкът за таксиметрова дейност е един и същ за всички шофьори в Добрич. 


От местната администрация посочиха още, че според нивата на закона таксиметровите шофьори в Добрич плащат един от най-ниските данъци в страната - 300 лева. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+