Близо 3 000 прасета изгоряха във ферма в с. Къпиново, само 80 свине майки са били спасени

2 750 животни са изгорели вчера в селскостопански халета в генералтошевското село Къпиново. Само 80 свине майки са били спасени.

Близо 3 000 прасета изгоряха във ферма в с. Къпиново, само 80 свине майки са били спасени



Сигналът за възникналия пожар е подаден в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в град Генерал Тошево на 17 декември, около 0:10 часа.  На място са се отзовали 14 огнеборци с 4 пожарни автомобила от Добрич и Генерал Тошево. Това съобщи временно изпълняващият длъжността началник на Районната служба ПБЗН – Генерал Тошево, Божидар Бонев. 


По неговите думи пожарът е бил потушен в 9 часа, като в гасенето, освен пожарникарите, са се включили местни арендатори и служители на фирмата. Разчистването на отломките е продължило до 12 часа на обяд.


Вледствие на пламъците са загинали 770 прасета и 1 980 приплода.

„Това са две фирми, свързани помежду си с помощно помещение. Когато отидохме на мястото на пожара имаше пламъчно горене в свързващото помещение между двете фирми. Действията ни бяха насочени към локализирането на огъня и недопускане разпространението му към двете странични ферми”, сподели Бонев.  Той допълни, че от 10 години е в системата на ПБЗН, но досега в Генерал Тошево не е имало пожар с толкова големи икономически загуби. 


Към момента има образувано досъдебно производство. Причините за възникването на инцидента са в процес на изясняване.