Юндер Бейтула: Приятелите и близките ме мотивират да продължавам да се състезавам

Спортист №1 на Добрич за 2019 г. разкри плановете и очакванията си за следващата година

Юндер Бейтула: Приятелите и близките ме мотивират да продължавам да се състезавам

- Здравей, Юндер! Каква година изпращаш и доволен ли си от постигнатото? - До тук 2019 г. е много успешна, както в личен, така и в професионален план. В личен – станах баща на прекрасна дъщеря, а що се отнася до спорта – годината бе най-силната в кариерата ми. Въобще имах най-малко проблеми от всякакво естество и нещата се наредиха, както ми се иска. Казах до тук по отношение на 2019 г., защото ме намирате на лагер с националния отбор в София. Подготовката е насочена за последното състезание за сезона в Доха, където ще се проведе квалификационен турнир, даващ точки за Олимпиадата в Токио `2020. За Катар ще отпътуваме на 19 декември, а надеждите са за добро представяне.



- Очакваше ли да бъдеш избран за Спортист №1 на Добрич за 2019 г.? - Определено очаквах, защото като видях конкуренцията и постиженията на отстаналите спортисти от града, прецених, че съм сред фаворитите за първата позиция. Назад в годините съм ставал втори, трети, пети и т.н., но никога първи. Признанието е чест за мен, като съжалявам, че по обективни причини няма как да присъствам на официалната церемония, за да получа наградата си.

- На какво се дължат успехите – на натрупан опит, дисциплина, целеустременост или от всичко по малко? - Може би на всичко по малко, като тук бих включил спортния шанс и късмет. В предни години дори и да съм бил солидно подготвен за дадени международни състезания, късметът малко или много ми е убягвал. През 2019 г. всичко си беше както трябва, като на първо място бих сложил вложеният труд в подготовката.

- Кои са хората, които най-много ти помагат в тренировъчната зала и извън нея? - Тъй като вече дълги години се занимавам с вдигане на тежести, хората, които ме мотивират да продължа да се състезавам са приятелите и близките. Те ме подкрепят и се радват на успехите ми, което за мен е много важно. В залата разчитам естествено на треньорите – Тодор Кирчев в СКВТ „Добруджа“, и Иван Иванов – в националния отбор на България.

- Какво ти предстои и какво си пожелаваш през идната 2020 година? - Като цяло ми се ще и очаквам 2020 година да мине добре, подобно на старата, и с малко късмет да постигна целите си. Главната задача, стояща пред мен, е да се преборя за квота за участие на Олимпийските игри в Токио. Регламентът предвижда да се направят шест квалификационни турнира по различни точки на планетата, като трябва да се участва поне в четири от тях, след което се сборуват точките на база резултатите. Освен сега в Катар, през февруари предстои такъв турнир в Малта, а после в Египет, където е планирано също да се включа. Следва шампионат на Европа, където място в шестицата също дава квота, а на световно – до 8-о. Моята категория – до 81 кг, е олимпийска и ще направя всичко по силите си, за да успея. Като изключим леките болежки, здравословно всичко при мен е наред и вярвам в себе си. В тази връзка пожелавам на спортистите от Добрич да са здрави и да продължават да следват мечтите си, каквито и усилия да им коства това!