Момиче на 19 години от Добрич избра да бъде учител и преподава испански в Езиковата гимназия

Момиче на 19 години от Добрич избра да бъде учител и преподава испански в Езиковата гимназия

Траяна Пламенова и майка й отиват за седмица на почивка в Испания, след като печелят 100 000 лева от Националната лотария. Там животът им харесва. Решават да се преместят и да живеят на остров Тенерифе.



В Испания тя завършва своето средно образование, което й дава право да преподава и да работи като сертифициран преводач.


19-годишната Траяна Пламенова решава да се върне и развива в родния Добрич, заедно с майка си, след две години живот на острова.

„Реших, че искам да уча, живея и да се развивам в България“, споделя тя.

От септември месец тази година младото момиче е учител по испански в Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич, където е учила преди да напусне България. Признава, че е обмисляла занапред да работи като преподавател, но никога не е вярвала, че това ще се случи толкова бързо. Тя обучава две паралелки деветокласници, с които има само четири години разлика. Казва, че близката възраст подпомага за приятелското отношение помежду им.


Траяна решава да бъде от иновативните учители и измисля различни начини, чрез които учениците по-лесно да възприемат езика. Игри и слушане на испански песни са част от методите, които тя прилага за един по-приятен процес. Наблюденията й са, че в учебните часове трябва да има повече интерактивна дейност. Според нея записване в тетрадката отдавна не е единственият начин, чрез който учениците да запомнят материала. Като пример тя дава практическите игри, чрез които също може да се учи със забавление.

„Понякога не мога да повярвам, че пред мен има 25 човека, които слушат какво говоря и записват. Много е хубаво! Има и трудности, когато учениците са по-разсеяни. Това са нещата от живота и ние сме били така в училище“, признава Траяна, която се определя като недостатъчно строг преподавател, но уважаван и даващ всичко от себе си.


За висше образование тя избира специалност Психология, която учи задочно във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Според нея науката ще й бъде от полза в учителската професия занапред.  

„Обичам книгите и хората. Хората са като книги. Искам да се науча да ги чета по-добре“, споделя в заключение Траяна Пламенова.