Безработни хора от община Тервел придобиха квалификации за работа в различни сектори по проект

Приключило е петмесечното обучение на 52 безработни от Тервел и селата Орляк и Каблешково, съобщават от местната администрация.

Безработни хора от община Тервел придобиха квалификации за работа в различни сектори по проект

Те се преминали обучение  и същевременно са полагали труд по три специалности, сред които здравен асистент, работник в озеленяването и помощник в строителството. Петте месеца заетост са преминали в редуване на теоретична и практическа подготовка. 



Всички разходи за обучение, възнагражденията на работещите и техните наставници са били осигурени от проект “Интегрирани мерки за подобряване на достъпа до образование и социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Тервел”.


Проектът ще продължи с още седем месеца работа на общо 31 души, обучени по проекта.

Те ще бъдат  наети с трудови договори за субсидирана заетост на работа по придобитата професионална квалификация.

5 от тях с квалификация за здравен асистент ще работят в звената, предлагащи социални и здравни услуги в община Тервел. 13 души с необходимата квалификация ще работят към озеленяването на община Тервел. Първите задачи на тази група вече са факт. Те са почистили гробищния парк в с. Нова Камена и двора на детската ясла в Тервел.

13 човека с квалификация за помощник в строителството ще бъдат наети към дейност „Жилищно строителство комунално - битови услуги“ към община Тервел, като работата им ще се координира от отдела за инвестиции. Наетите лица ще извършват поддръжка и текущ ремонт на различни общински сгради в града и селата. Работещи от тази група ще участват в ремонта на клуба на пенсионера в Тервел.