Как да отгледаме здрави и силни разсади

Ако искате да отгледате здрави и силни разсади, важно е да започнете с грижата за бъдещите растения още с избора на почва.

Как да отгледаме здрави и силни разсади

Пръстта трябва да е здрава и да не съдържа спори на различни гъби или пък причинители на болести. Заради подобно съдържание се поврежда основата на стеблата и корените на разсадите. Стеблата буквално се превръщат в каша и младите растения загиват.



Причина за това често се явяват причинители като Pythium, Rhizoctonia, Fusarium и Phytophthora. Те живеят в почвата на вашата градина и когато условията са подходящи, атакуват растенията, предизвиквайки кореново гниене. За идеални условия за тези патогени се смятат лошият дренаж, студената и влажна почва.

Къде се крие проблемът

За да определите дали в градината си имате проблеми, важно е да бъдете наблюдателни, когато направите посевите. Има няколко неща, които, като се случат, трябва да се действа веднага. Проблем има, ако забележите, че след посевите дълго време не се появяват поници; когато има поници, но стеблата са тънки, меки и кафеникави близо до повърхността на почвата; новите листа са сиви или кафяви; изкопавате пониците и забелязвате, че корените не се развиват или пък забелязвате бял налеп по растенията или повърхността на почвата.

Важните мерки

- Старайте се да избирате семена от устойчиви сортове.

- Винаги използвайте стерилна органична смес за саксии.

- Ако си правите собствена почва, изпечете я при температура около 90 градуса във фурната, за да убиете болестотворните организми. Можете да използвате и микровълновата печка, като загреете по килограм почва при означена температура в продължение на 90 секунди.

- Използвайте топло килимче, за да затоплите почвата, като я правите по-малко благоприятна за спорите на гъбите.

- Избягвайте плътния посев. Препълването на съдовете с разсад ограничава проветряването и способства заболяванията.

- Не поливайте разсадите отгоре, правете това в подложката под саксията.

- Съдовете трябва да се дезинфекцират след използване с помощта на слаб разтвор на белина.

- Използвайте при работа чисти инструменти.

Опасните болести

Фузарийно гниене: причинява се от гъбата Fusarium oxysporum sp. Lycopersici, която може да се съхрани в почвата до 10 години. Болестта се развива по-бързо в песъкливи почви с високо съдържание на азот и с ниско съдържание на калий.

Кореново гниене: Pythium spp е вид гъба, която може да предизвика мокро кореново гниене. Характерен признак за присъствието на гъбата е белият мицел, който се образува на тъканите на заразеното растение. Запазва активността си в почвата в продължение на десетилетие.

Ризоктонията (Rhizoctonia) може да предизвика гниене, което да засегне култури, като цвекло, картофи и краставици.

Фитофтората се причинява от гъбата Phytophthora, която се размножава успешно в студена почва и се активизира със затоплянето на пръстта. Особени проблеми създава при отглеждането на домати и картофи.