Балчик през погледа на времето представят в календара на Белия град за 2020-а година

По традиция и тази година официално представиха календара на община Балчик за 2020-а година в Културно-информационния център "Мелницата".

Балчик през погледа на времето представят в календара на Белия град за 2020-а година

Той носи името “Балчик през погледа на времето”. В него са включени 12 стари снимки на Белия град, предоставени от фонда на местния Исторически музей. В календара има фотографии, направени преди около 110 години. Дизайнът е дело на Емил Спасов.





Сред запечатаните моменти са старият център, морето през зимния сезон, главната улица с хора и каруци, която в момента носи името “Черно море",  рибарското пристанище, Общинското управление, църквата “Свети Георги”, Мелницата и хотел, чиято сграда е била построена преди Освобождението на България. 



“Забелязахме, че всяка година от нашия календар се изрязват снимки и красят много стени в Балчик. Идеята беше да увеличим нечия колекция”, каза кметът на община Балчик Николай Ангелов, чиято инициатива е била концепцията на календара. 


Той посочи, че някои от сградите на снимките са реставрирани и продължават да съществуват в настоящето.  Градоначалникът беше категоричен, че принос за това имат майсторите, вложили труд и желание за изграждането им, което спомага те да бъдат запазени и до днес.   

“Умишлено включихме някои от така наречените нарисувани снимки, за да могат хората, които са изрязали  от старите календари, да видят и оригинала”, каза в заключение  Николай Ангелов.