"Добрич против добива на шистов газ" не изпълнява политически поръчки

Категорично не приемаме твърдения, че изпълняваме политически поръчки, заявяват от Гражданската инициатива "Добрич против добива на шистов газ".

"Добрич против добива на шистов газ" не изпълнява политически поръчки

Такива обвинения днес отправи в Добрич министър председателят на България Бойко Борисов. 


 

Гражданска инициатива "Добрич против добива на шистов газ" припомня, че докладната записка за свикване извънредна сесия на Община Добрич за местен референдум, на който гражданите да приемат или отхвърлят възможността за проучване и добив на шистов газ,  беше подписана от общински съветници, представители на следните политически сили: Атака, БСП, ВМРО, ГЕРБ, ГОРД, ДПС, ДСБ, НДСВ  както и независими общински съветници.

 

По време на самата извънредна сесия всички те се обявиха срещу решението на Министерски съвет за проучване и добив на нефт и газ и по-конкретно срещу метода «Хидравличен удар». На предстоящата редовна сесия на Общински съвет Добрич на 20 септември тази докладна отново е  включена в дневния ред.

 

Гражданите не защитаваме нито американски, нито руски, нито нечии други интереси, а защитаваме единственно конституционното си право да живеем в безопасна и чиста околна среда, съгласно Конституцията на Република България, казват още от гражданската инициатива.

 

Освен протестни шествия, митинги, искане за местен рефердум, ще се търси и помощта на народни представители, които да инициират промени в законодателството. Подобно мерки вече са предприети в редица държави в Европа и САЩ.

 

И не на последно място държим да отбележим, че да управляваш «на инат» една държава е драма за всички граждани, включително и за управляващите, завършват от Гражданска инициатива "Добрич против добива на шистов газ".