Как да използвате етеричните масла

Как да използвате етеричните масла
Ароматерапията е известна от далечни времена, но за да ги използвате правилно, е необходимо да знаете как въздействат ароматите, как трябва да ги изберете и как да ги използвате правилно.

Етеричните масла се получават от цветовете, листата, стеблата или плодовете на растенията. В древността етеричните масла са се използвали за ароматизиране на помещенията, а също така и за лечебни цели. Болшинството от тях се разтварят в течни масла, восък, бензин, но трудно във вода.


Как да ги прилагате


Използването на етеричните масла е много широко. Те се използват за инхалации, добавят се в масажни кремове. Топлата вана с ароматни масла, предварително смесени с мляко или мед, е прекрасно отпускащо средство, което намалява стреса.


За ароматизиране на помещенията маслото се поставя в специална лампа или пък се добавя към специални свещи. Горещата ароматна свещ постепенно се загрява, изпълвайки помещението с нежно благоухание.


Ароматерапията се основава на лечение с помощта на ароматите. Някои аромати са приятни, други дразнят, някои успокояват, други ободряват нервната система. Тайната на лечение с ароматите е известна отдавна и тя е основана на въздействието на чувствата чрез обонянието и осезанието, а също и при непосредствен контакт с кожата. Попадайки в организма, молекулите на етеричните масла активизират биохимичните процеси и повлияват на работата на вътрешните органи. Повишавайки тонуса на организма и човекът се чувства по-добре.


Изучете свойствата им


Преди да се спрете на определено етерично масло, трябва да изучите свойствата му и да проверите как ви действа. Добре е преди това да направите и тест за алергия.


Розовото масло влияе благотворно на всички типове кожа, подмладява и регенерира клетките, успокоява. Лавандуловото намалява стреса, има изразено диуретично, потогонно действие, овлажнява кожата и има бактерицидно действие. Маслото от чаено дърво е мощен антисептик, използва се заздравяване на рани, лечение на ухапвания от насекоми.


Етеричното масло от евкалипт, хвойна, лимон, лавандула, мента, бор, розмарин, салвия са полезни при грип и често се използват за инхалация.


Как да познаете качественото


За ароматерапията много важно е качеството на етеричното масло. Нужно да знаете дали то е натурално, синтетично или полусинтетично. Синтетичните масла не оказват никакво лечебно въздействие, но могат да се използват за ароматизиране на пространството.


За лечение се използва само натурално масло. За да не сгрешите при покупката си, трябва да знаете няколко признака, по които то се отличава:


- Внимавайте с цената. Прекалено ниската цена може да означава, че избраното масло не е натурално


- Маслото оставя мазна следа


- На опаковката трябва задължително да е изписано и латинското наименование на растението, от което е извлечено


- Истинското масло трябва да се съхранява в тъмно шишенце, тъй като етеричните екстракти са чувствителни на светлина


- Етеричните масла имат цитиран сертификат за производство


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+