Рапичното масло губи позиции в производството на биодизел

Значението на рапичното масло за световното производство на биодизел може да продължи да намалява, тъй като потреблението се насочва предимно към палмовото масло от Югоизточна Азия и соевото масло от Северна и Южна Америка.

Рапичното масло губи позиции в производството на биодизел

Това се казва в анализ на базирания в Берлин Съюз за насърчаване на нефтените и протеиновите растения (UFOP).



Според експертите ценовите съотношения между трите суровини са се променили значително. Стойността на рапичното масло през септември 2019 г. надхвърли с около 96 евро/т нивото, отчетено през същия период на предходната година. В същото време цените на соята и палмовото масло бележат значителен ръст.

Експертите на UFOP не посочват дали делът на биодизела от преработените масла и мазнини в Европейския съюз ще продължи да се увеличава за сметка на рапичното масло. в тази посока сочат данните за намалената реколта от рапица през 2019 г. и увеличението в преработката на соята.

По данни на Oilworld световното производство на биодизел от палмово масло се е увеличило с 4 процентни пункта до 35% през 2018 г. в сравнение с предходната година. В същото време делът на използваните мазнини за готвене и други масла се е увеличил с 1 процентен пункт съответно до 1% и 6%.

Делът на производството на биодизел от рапично масло намалява с 4 процентни пункта до 16%, а този от соево масло с 1 процентен пункт до 26%. За сметка на това делът на животинските мазнини остава постоянен на 7%, предава Agra Europe.