Божите кравички ще ви спасят от листните въшки

Божата кравичка е малко очарователно същество, което е важен помощник на градинаря в борбата с ненаситните листни въшки.

Божите кравички ще ви спасят от листните въшки

Остава само да създадете подходящи условия за живот и размножаване на тези създания във вашата градина и това полезно насекомо ще се установи тук за постоянно.



Под названието божа кравичка се обединява цяло множество от малки твърдокрили бръмбарчета, които се отнасят към семейство Coccinellidae. Най-разпространени в Европа са божите кравички, които са с червено-оранжево или черно тяло, 5-8 мм дълго, с няколко (от 2 до 7) контрастни петна над крилата. Божите кравички обитават светлите гори, градини, поляните, блатата и бреговете на реките.

Ярката окраска на божите кравички предупреждава възможните хищници, че те не могат да се ядат. Ако вземете божията кравичка върху ръката си, то ще видите, че насекомото отделя маслен секрет с токсини и неприятна миризма. Това е защитна реакция, която отпъжда неприятеля.

Чакайте ги рано напролет

Рано през пролетта божите кравички се пробуждат от зимен сън, който те обикновено прекарват колективно, на големи групи, като се крият от зимните студове под кората на дърветата, в храсталаците или зад рамките на строежи. Божите кравички маркират местата на зимуване със специални феромони, за да може и следващото поколение да прекара покоя на топло и безопасно място.

След пролетния брачен период, в началото на лятото, женските индивиди изхвърлят по 15-25 малки жълто-зелени яйца на долната страна на листата. При добри условия и добра храна божите кравички могат да снесат до 2000 яйца в живота си.

Личинките на божите кравички се развиват за три седмици, три пъти хвърляйки старата си кожа. В този период те са особено ненаситни и унищожават огромно количество листни въшки и други градински вредители. Именно тази особеност на насекомите успешно експлоатират земеделците, които практикуват органично производство, като заселват оранжериите си с личинки на божи кравички, които изяждат зелените и черните листни въшки.

Помогнете си сами

Личинките на божите кравички, които се появяват от яйца, изяждат по 100-150 листни въшки на ден, а божите кравички се размножават бързо. Можете да използвате боите кравички много лесно: с памучни торбички, в които те са събрани, трябва да се заселят плодните дръвчета или храсти, които са поразени от листни въшки. Животинките се поставят на растенията само в топлото време на годината, когато температурата не пада под 10 градуса. Мравките , които охраняват листните въшки, възпрепятстват работата на полезните насекоми, като встъпват в бой с младите екземпляри и дори с възрастните. За да отвлечете вниманието на мравките, разположете под дървото сладки плодове или оставете малко стар мармалад или сироп. Мравките с времето ще се предислоцират към по-достъпния източник на захар, а божите кравички ще мога да извършат своята работа по унищожаване на листните въшки.