Зелено смути за тонус през зимата

Зелено смути за тонус през зимата
Днес Николай Георгиев ни разказва как да направим вкусно и здравословно зелено смути. От пет години той се интересува от литература, свързана със здравословното хранене.

Зеленото смути е гъста здравословна напитка, приготвена на блендер от листни зеленчуци, кълнове, билки, водорасли, цитруси и други.


Как да приготвим перфектно зелено смути?


Пропорцията, която Николай препоръчва да се спазва, е 60%  зеленина  и 40%  плодове. Той уточнява, че може да еспериментирате, за да намерите подходящия за вас вкус.Чести комбинации са сладки плодове като банани, ябълки и силно зелен зеленчук - спанак или зелена салата.


Как да направим вкусно и здравословно смути


Най-общо компонентите на зеленото смути могат да бъдат разделени на няколко групи:


1. Зеленолистни и други зеленчуци  – спанак, маруля, къдраво и китайско зеле, краставица, рукола, тиквичка, коприва, целина, броколи, кейл


2. Билки -  мента, копър, магданоз, босилек


4. Плодове - авокадо, киви, зелена ябълка, цитруси, банани


5. Водорасли на прах -  спирулина, хлорела, пшенична трева


Николай препоръчва през зимния сезон за направата на смути да се използват зелена ябълка,киви, авокадо и замразен спанак. Спанакът има високо съдържание на желязо и витамин C. Той е и с най-неутрален вкус от всички зеленолистни зеленчуци.Също така има златен медал като отлична алкализираща храна с pH +14.Ползи от консумацията на зелено смути:


- Укрепват имунната система 


- Подобряват усвоеямостта на полезни за тялото вещества


- Доставят на организма моментална енергия за умствена и физическа дейност


- Помагат за детоксикацията на тялото и изчистването на токсини


- Допринася за спазване на здравословен начин на хранене


- Намаляват апетита за сладки храни


- Идеални са за хора, които не обичат да консумират салатиБлагодарение на високото съдържание на хлорофил и минерали, зелените растения са алкализираща храна. Присъствието на зелени смутита в менюто ни помага да поддържаме тялото си алкално и здраво. Хлорофилът е мощен антиоксидант и фитонутриент. Той придава зеления цвят на растенията, има мощно детоксикиращо и регенеративно въздействие за черния дроб, противоракови свойства и много други полезни вещества. Хлорофилът е втечнена слънчева енергия. Приемането на повече хлорофил е слънчева баня за вътрешните ни органи.


Зеленото смути е мощен антиоксидант. Фибрите в напитката чистят тялото от токсини. Структурата на фибрите е като гъба, която абсорбира нежеланите химикали и те биват изхвърлени от организма чрез отделителната система. 


Като допълнителен бонус зеленото смути регулира количеството на стомашната киселина, повишава алкалността на кръвта и съдържа Омега-3 мастни киселини, полезни за костната, нервната и сърдечно-съдовата системи. Експертите по здравословно и балансирано хранене препоръчват за силен имунитет и висока жизнена енергия ежедневно да се консумира около половин литър смути със зеленолистни.Николай дава няколко рецепти за сладко и зелено смути, приготвени в доза от 330 мл. 


Мистър Хавай 


1 бр. зелена ябълка 


1 резен ананас


2 кубчета замразен спанак


3 гр. зелена спурилина 


150 мл. минерална вода


Мистър Зелен 1 


1 зелена ябълка 


4 кубчета замразен спанак


половин банан


3 гр. мента


3 гр. зелена спирулина (водорасло)


130 мл. минерална вода


Мистър Зелен 2 


130 мл. портокалов сок 


½ зелена ябълка 


Авокадо – 1 резен 


4 см краставица 


4 кубчета замразен спанак (при условие, че няма пресен спанак за сезона)


Мистър Бос


2 броя киви 


2 резена авокадо


половин банан


4 броя замразени ягоди 


150 мл. портокалов сок


Николай споделя, че хората често го питат какво количество смути да приемат на ден. Препоръката му е по едно зелено смути дневно като допълнение към начина им на хранене. 


„Положителните ефекти върху здравето обикновено започват да се забелязват в рамките на три до пет дни. За да оцените зеленото смути, ви предизвиквам да намерите друга храна, която да е толкова питателна в много отношения, както зеленото смути, което е много вкусно и лесно за приготвяне“, казва заключение той. 


Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар 


Използвана литература: Енергични за цял Живот – Виктория Бутенко


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+