Земеделците вече внасят 420 лв. минимални осигуровки

От 1 януари земеделските производители плащат с 20 лв. повече минимален осигурителен доход. Вноската е в размер на 420 лв.

Земеделците вече внасят 420 лв. минимални осигуровки

Припомняме Ви, че според първоначалните разчети в бюджета ръстът трябваше да бъде до 610 лева. Над 90 хиляди производители ще бъдат засегнати от ръста.



Както всяка година приемането на бюджета предизвиква недоволство между фермерите и противоречия между депутатите. „Това не се приема добре от общността, защото производителите в повечето случаи са дребни, нямат достатъчен доход, с който да покрият осигуровката“, коментира Светла Василева председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. „Зад този минимален доход обаче стоят и минимални прави. Ако те не бъдат на минимална работна заплата, всъщност черпят от солидарния фонд, когато трябва да им се изплащат обезщетения по различните рискове на социалното осигуряване – било то болнични или пенсия. Всяка година има предложения за увеличение и почти всички партии се обединяват до минимален ръст на осигурителния доход“, допълни тя.