Тервел отбелязва 60 години от обявяването си за град с различни събития

От добруджанската община подготвят събития за отбелязването на 60-годишнината от обявяването на Тервел за град, съобщават от местната администрация.

Тервел отбелязва 60 години от обявяването си за град с различни събития

На 28 януари от 15 часа в Общинския музей в Тервел ще бъдат отворени тематични работилници за деца. Акцентът на работа ще бъде историята на родния край.



На 30 януари от 18 часа за гражданите и гостите на Тервел от ансамбъл „Добруджа“ ще изнесат концерт. Събитието ще се проведе в читалищната зала. 

В навечерието на празника, отново в Общинския музей, ще бъде открита филателна изложба, организирана от Български пощи, Община Тервел и местния музей. За участие в изложбата са поканени и местни филателисти. Колекциите от пощенски марки ще останат в музея две седмици.

Община Тервел ще издаде и собствена юбилейна пощенска марка, посветена на 60-годишнината от обявяването си за град. Наред с всички събития ще бъде издаден и празничен брой на вестник „Тервел“. 

С указ 38 на Народното събрание от 30 януари 1960 г., обнародван в „Държавен вестник“ на 2 февруари същата година, село Тервел е обявено за град и името му е запазено. А това име на българския владетел Тервел е дадено на населеното място на 27 юни 1942 година. Дотогава селото се е казвало Куртбунар.