Първата резитба за годината е най-силната

Най-подходящият срок за резитба на овощните растения е в края на зимата и началото на пролетта.

Първата резитба за годината е най-силната

Във всички случаи тя трябва да приключи преди набъбване на пъпките. В зависимост от метеорологичните особености през отделните години и в различните райони това е периода от втората половина на февруари до към средата вна март. При подходящи условия резитбата може да започне и по-рано, но в никакъв случай не трябва да закъснява. Това особено се отнася за новозасадените дръвчета, при които в повечето случаи първата резитба е много силна. Ако се закъснее и започне активно сокодвижение, с отрязаната част ще се загубят много резерви и това ще се отрази на прихващането и по-нататъшното развитие.


През годините на формирането на короната се провеждат много слаби резитби. Премахват се само част от по-силните и навътре растящи в короната по-силни леторасти, както и конкурентите на скелетните части. Колкото по-малко се реже, толкова по-рано настъпва плододаването. След началото му за 2-3 години се правят просветляващи резитби. Накрая се провеждат ограничаващи като скелетните части се съкращават на 2-3-годишна дървесина над някоя наведена и по-слабо растяща клонка.

Първата резитба след засаждането за формирането подобрена етажна корона се състои в съкращаване на дръвчето на 60-80 см, с което се определя височината на стъблото. В любителските градини се формира по-високо стъбло. Когато дръвчето има предивременни клонки, те се премахват от стеблото, а най-горните 3-4 се съкращават на 2-3 пъпки. През следващите години се формира централен клон (водач), върху който се изграждат 1-6 добре развити скелетни клони. Три от тях оформят първия етаж, а следващите се разполагат поединично през 50-70 см, като всеки следващ клон трябва да е подчинен по размери на по-долустоящия и да е разположен в свободно пространство, за да се избегне засенчването. Върху скелетните клони се изграждат по няколко скелетни разклонения. За скелетни клони се избират такива с 45-50 градуса ъгъл спрямо водача, а за скелетни разклонения такива с наклон 30-35 градуса спрямо хоризонталата. През периода на формирането се избират подходящи продължители на скелетните части, като се премахват техните конкуренти. След окончателното формиране и встъпване на дръвчето в плододаване, се извършват просветляващи и ограничаващи резитби.