Как да си засеете киви от узрял плод

За размножаването на киви ви е нужен един узрял плод, един памучен тампон, промих пясък и миниоранжерия за отглеждане на семена.

Как да си засеете киви от узрял плод

Разрежете на две узрял плод киви. Едната половина можете да изядете, а от втората извадете около 20 семена с плодовото месо и ги сложете в чинийка с вода. След денонощие плодовото месо ще започне да ферментира и семената могат да се промият. След това семената се поставят на салфетка и се просушават до сипкавост в продължение на два-три часа.


В чиния се поставя парче памук и се залива с гореща вода така, че той напълно да се пропие с влага, но без излишна течност. Когато водата изстине, на памука се засяват семената равномерно. Чинийката се покрива с фолио и се поставя на топло място. Всяка вечер фолиото се маха за няколко часа, след което се долива вода и отново се покрива с фолиото. Памукът не трябва да пресъхва.

След седмица, когато се появят кълновете на семената, те могат да се засеят в почвата. За това време в земята се правят ямки на дълбочина 1 см и се слагат семена, след което се покриват с малък слой почва.

Пикирайте своевременно

Съдът с посева се поставя на топло място и се покрива с фолио или стъкло. Когато се появят първите поници, съдът се пренася на перваза на прозореца и постепенно растенията се приучават към открития въздух, като увеличавате бавно престоя без стъкло или фолио.

Четири седмици след засяването на семената трябва да пикирате растенията. В това време те трябва да имат по няколко същински листа. Действайте внимателно, тъй като корените на кивито са енжни и разположени на повърхността на почвата. Храстите ще се разрастват, което означава, че ще си пречат един на друг. Затова е желателно всяко растение да има отделна саксия.

Грижите

Земята трябва да се полива постоянно, тя не трябва да пресъхва. Излишната влага ще се отдели през дренажните отвори в дъното на саксията. Не е излишно да овлажнявате и листенцата с пулверизатор. Горните филизи периодично се прищипват, за да могат храстите да се получат по-обемни и мъхести.

Кивито изисква дълъг ден, затова разполагайте храстите на южен прозорец. Не забравяйте и за торовете. Един от оптималните варианти е внасянето на биохумус.