Нови два случая на Африканска чума по свинете в област Добрич

Два нови случая на Африканска чума по свинете са били регистрирани в Генерал Тошево и Балчик. Това съобщи директорът на ОДБХ - Добрич д-р Анелия Андонова на провело се днес редовно заседание на Областната епизоотична комисия.

Нови два случая на Африканска чума по свинете в област Добрич

Във връзка с усложнената обстановка, заради случаите на АЧС в селата Никола Козлево и Брестак, е спряно движението към и от свиневъдните обекти в страната, блокирана е и системата, по която се придвижват животните. „В момента не може да се извършват такива движения, с което се цели да се установи здравния статус на всички съществуващи обекти в момента. Отвсякъде се взимат проби от умрелите животни. Това е основната мярка, която е взета за миналата седмица”, посочи д-р Анелия Андонова.  



Тя заяви, че за сега няма положителни резултати за АЧС в промишлените обекти на територията на област Добрич, но са били регистрирани два случая на болестта по диви прасета – единият в Генерал Тошево, а другият в Балчик. Животните са загробени и е извършена дезинфекция на мястото. 

По думите на д-р Андонова в областта текат усилени проверки на фермите от тип А,  има назначени ветеринарни лекари от Държавната структура, които са на място в промишлените обекти и извършват наблюдение на здравословното състояние на животните, проследяват лечения и взимат проби за изследване за АЧС. Контролира се и движението на животните в различните сектори на обектите. 

Предприети са мерки и във всички кланици, където тече основно почистване и дезинфекция на всички части, взимат се проби от тривки за установяване на ефекта от тези дейности. 

„Към момента на територията на Добрич обстановката е спокойна, но край нас ври и кипи”, заяви д-р Андонова.  Тя допълни, че за сега няма констатирани нарушения в стопанства от типа  „заден двор”, но призова ако някой има такава информация да я предостави. „Всички работим в една посока – да запазим промишленото свиневъдство”, каза в заключение директорът на ОДБХ - Добрич д-р Анелия Андонова.