Повдигнаха обвинение на добричка фирма заради инцидент със загинал

Не са били осигурени безопасни условия на труд

Повдигнаха обвинение на добричка фирма заради инцидент със загинал

В сградата на добричка фирма за земеделска техника, която е била в недовършено състояние, е пострадал мъж. На втория етаж в сградата е имало отвор, необезопасен с перила. Качвайки се на стълбището, мъжът е паднал през отвора от 3,8 метра височина. Инцидентът е станал на 1 март 2013 година. Изминало е дълго време от телесната повреда до настъпването на смъртта. Мъжът е починал на 30 септември 2014 година. 



Случая коментира временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор Златко Тодоров пред журналисти. Той посочи, че разследването е приключило. Повдигнато е обвинение за престъпление по член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - осигуряване на безопасни условия на труд, представляващи източник на  опасност. Златко Тодоров посочи още, че са били допуснати нарушения по Закона за здравословни и безопасни условия на труд и на Наредба 7 от 1999 година.

“На практика нарушението е, че около този отвор не са били изградени перила. Те щяха да се явят преграда и човекът да не падне в този отвор”, поясни Тодоров.

В заключение временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор посочи защо делата по член 123 се разследват и приключват по-бавно:

“Много по-бавно вървят, защото са необходими  множество експертизи, за да се докаже причинно-следствената връзка за настъпилите увреждания следствие на немарливо изпълнение на правно регламентираната дейност.   Не всяко нарушение на нормативен акт означава, че някой е виновен и това е престъпление”.