Над 2400 дка горски територии са били опожарени в Добричко през 2019 година

Над 2400 дка горски територии са били опожарени в Добричко през 2019 година
62 пожара са горели на територията на СИДП през миналата година, като щетите от тях възлизат на 20 000 лева.

Опожарени са 3 440 декара от горските територии, от които 2483 декара са на територията на Област Добрич. 


Пожарите в ДГС – Добрич през 2019 година са били изпепелени 752 дка горски територии, в ДГС -  Генерал Тошево – 1490 дка, в ДЛС – Тервел – 22 дка и в ДЛС – Балчик - 219 дка. ДГС-Смядово, ДСГ-Нови пазар и ДГС-Провадия са единствените стопанства, на чиято територия няма изпепелени гори. 


От териториалните поделения отчитат, че 74% от запалванията са причинени от човешки небрежност, като на много места земеделци и пастири продължават да палят стърнища, въпреки заповедите на областните управители и мерките през пожароопасният сезон. 


През тази година екипът на ДГС-Преслав ще закупи още една пожарна. С нея специализираните автомобили за справяне с огнените бедствия в Североизтока стават девет. Ръководството на предприятието е решило всяка година да бъде купувана по една нова кола оборудвана с техника за гасене, защото заради засушаванията през последните години нараства броя на пожарите и овъглените площи.


Работещите в стопанствата на СИДП благодарят на всички граждани, които подават сигнали на телефон 112 при пожари, бракониерски набези и нередности в горите. 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+