Референдум ще има ... ама друг път

Референдум по темата за шистовия газ не бе насрочен на днешната редовна сесия на Общински съвет - Добрич, въпреки че извънредното заседание на 3 септември приключи с категоричното становище на всички съветници, че референдум ще има.

Референдум ще има ... ама друг път

На извънредната сесия на общинския съвет референдум не бе насрочен, тъй като по закон са необходими становищата на кмета на общината и постоянните комисии в общинския съвет.


 

Това отложи докладната, предлагаща жителите на град Добрич с право на глас да отговорят на въпроса "Съгласни ли сте да бъдат извършвани проучвания и добив на шистов газ на територията на Община Добрич", за днес.

 

В становището на кмета Детелина Николова, представено днес се предлага разрешение за проучване и добив на шистов газ на територията на Община град Добрич да се издава само след провеждането на референдум.

 

Припомняме, че това бе прието по предложение на общинския съветник Йордан Йорданов от ВМРО на извънредната сесия в началото на месеца. Така напрактика решението днес бе препотвърдено.

 

Групата общински съветници от ГЕРБ, които са мнозинство в местния парламент, в свое становище също обявиха, че смятат, че един референдум би следвало да се проведе само след заявени намерения. Смятаме, че всичко друго е безотговорно нагнетяване на напрежение и страх, и обслужва конюнктурни политически интереси, заявяват от ГЕРБ.

 

С декларация излязоха и от БСП. Социалистите в общинския съвет поискаха извинение от премиера Бойко Борисов към добруджанци за изказването му в Добрич, че ако протестиращите продължават да го дразнят на инат ще подпише за шистовия газ.

 

Думата взе и Георги Желев от НДСВ, който заяви, че е под достойнството му да очаква извинение от човек, който може да изрече такива думи.

 

Интересни предложения постъпиха от комисията по бюджет, финанси и данъчна политика и от тази по обществен ред и контрол. Те са обявиха за налагането на мораториум върху проучванията и добив на шистов газ в Добрич до оценка за въздействието върху околната среда.

 

Припомняме, че зад тази идея застана на извънредната сесия и Атанас Атанасов от Атака. Той отбеляза днес, че в Община Нови пазар вече е взето такова решение. То е върнато от областния управител на Шумен и дали е законосъобразно ще реши съдът.

 

Кметът Детелина Николова отбеляза, че съгласно закона за местното самоуправление общинският съвет няма правомощията да налага мораториум, а това може да направи само Народното събрание. За това предложението на двете постоянни комисии към общинския съвет не бе подложено на гласуване.

 

Общинският съветник от БСП Деян Дяков предложи референдум в Добрич все пак да има и той да се проведе на 27 ноември. За гласуваха 14 съветници, 20 бяха против, а един се въздържа и така референдум в Добрич не бе насрочен.

 

Разрешение за проучване и добив на шистов газ на територията на Община град Добрич да се издава само след провеждането на референдум, одобри отново местният парламент. Всички 22-ма гласували бяха за. Представителите на опозицията не натиснаха копчетата за гласуване, след като вече бе ясно, че днес няма да се насрочи конкретна дата за провеждането на референдум, на който добричлии да изкажат своята позиция.

 

Разочаровани от крайния резултат бяха представителите на гражданската инициатива "Добрич срещу добива на шистов газ", присъствали на днешното заседание. Председателят на организацията Александрина Панайотова припомни, че извънредната сесия приключи с думите на тогава председателстващия заседанието, че референдум ще има, защото всички са за. Обвиняват ни в политически пристрастия, но всъщност нито една политическа сила не се свърза с нас, за да разговаряме преди сесията, отбеляза още тя. Нашето желание бе гражданите на Добрич да имат правото да изкажат своето мнение по въпроса за шистовия газ и чрез референдума да изразят принципната позиция на Добрич по темата, заяви Панайотова.