20 акта са съставили горските стражари в ДГС-Генерал Тошево през изминалата седмица

20 акта са съставили горските стражари в ДГС-Генерал Тошево през изминалата седмица
През изминалата седмица на територията на СИДП са извършени 1718 проверки, като за различни нарушения са съставени 47 акта и 2 констативни протокола.

Около половината от актовете са издадени от горските в ДГС-Генерал Тошево, по време на 70 инспекции в горите. 14 акта за незаконно добити дърва има в ДГС-Варна, 4 в ДЛС-Тервел, по два в ДЛС-Шерба, ДГС-Търговище, ДЛС-Паламара, ДЛС-Черни Лом, ДЛС-Балчик и един в ДГС-Провадия.  През изминалата седмица горските стражари са задържали 40 пространствени кубически метра дърва за огрев, автомобил, каруца и моторен трион. 


33 848 проверки са извършили през 2019 година служители на 18 стопанства в системата на СИДП. Основно са проверявани дърводобивни обекти, моторни превозни средства преминаващи през горските територии, ловци и физически лица извършващи различни дейности в горите. За констатираните нарушения са съставени 686 акта по Закона за горите. Конфискувани са 403,8 незаконно добити дърва за огрев. Задържани са 21 автомобила, 83 каруци и 21 триони. 


Най-много нарушения се отчитат в началото на годината, до месец март, и в края – от октомври до декември.  За това и в тези месеци проверките са два пъти повече от средното за годината. 14 259 са само за месеците октомври, ноември и декември. 


През последните години намаляват нарушенията в горите, като това се дължи на засиления контрол, денонощните дежурства, съвместната работа с правоохранителните органи и не на последно място – множеството сигнали, които гражданите подават на телефон 112, когато станат свидетели на бракониерски набези в горите. 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+