Червеното злато на подправките представят на Фермерския пазар в Добрич

Екзотичната и благоуханна билка шафран, позната като червеното злато на подправките, представиха днес на традиционния фермерски пазар в Добрич.

Червеното злато на подправките представят на Фермерския пазар в Добрич

Производителката Снежанка Добрева от с. Дъбрава  разказа за полезните свойства на билката и трудоемкия начин на прибиране на продукцията. „Шафранът се произвежда от шафрановия минзухар, чиято родина е Азия. По-късно е бил култивиран и в Европа, предимно в Гърция, където са засети много обширни полета. Използва се най-вече в кулинарията, но има и много лечебни свойства – помага при очни заболявания, подобрява холестерола и помага при депресии ”, сподели тя. 



За една чашка шафранов чай са нужни  3- 4 стигми, а в западните държави той се капсулова и използва като лечебно средство, което се продава в аптеките.  Шафранът се ползва и в кулинарията, като се добавя в ястия – ориз, риба, месо, като им придава един приятен вкус и тъмно жълт цвят. 

„За нас в България той не е много известен, но някои от земеделците набрахме кураж и решихме да засеем по няколко декара. Моят шафран е втора година. Купила съм грудките от Нидерландия със сертификат за качество”, сподели Добрева. Тя допълни, че през първата година е прибрала около 300 грама шафран, но тази година вече има над килограм.  „Много се гордея с това, понеже процесът на прибиране на реколтата е изключително труден – първо се бере цветче по цветче, после с ножичка се отделя всяка стигма. След това за определено време се  слага в специални сушилни, за да бъде изсушен и вече готов за консумация”, сподели тя. 

Шафранът е многогодишно растение, което всяка следваща година прави нови и нови грудки, които могат да се отделят и с тях да се засеят още допълнителни площи.  След втората година брането на шафрана става още по-трудно, защото от всяка туфичка започват да се образуват по 12- 13 нови цветове. „Тъкмо ги обирам и си казвам, че съм приключила и утре няма да има и на сутринта като отида в градината той пак е набол  - хубав и лилав”, разказа Снежанка Добрева. Въпреки трудоемката работа жената споделя, че за нея е огромно удоволствие да работи именно с шафран, защото е много красив и ухае на пролет. 

„Всеки четвъртък, от 10 до 15 часа, сме тук на Фермерския пазар в "Стария Добрич". Имаме достатъчно шафран и с удоволствие ще разкажем на добричлии за качествата на билката”, каза в заключение Снежанка Добрева, която с голяма любов  и грижи отглежда екзотичната  билка в с. Дъбрава.