Окръжен съд гледа дело за държане на наркотици на стойност над 16 хил. лв.

В 15 ч. утре Окръжен съд – Добрич, ще произнесе присъдата си по наказателното дело срещу 28-годишния Андриан Ат. К. от Добрич. Той е подсъдим по обвинение за това, че през периода 28-30.09.2010 г. в Добрич, в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, като на 28.09.2010 г. в лек автомобил „Мерцедес” е държал 70 броя таблетки метилен-диокси-метаамфетамин с общо тегло 14,013 гр. на стойност 350,33 лв., а на 30.09.2010 г. в избено помещение, намиращо се в жилищен блок е държал амфетамин и марихуана на обща стойност 16 346,63 лв.

Окръжен съд гледа дело за държане на наркотици на стойност над 16 хил. лв.
Според обвинителния акт на 28.09.2010 г. около обяд Андриан и негов съсед пристигнали във варненския квартал „Аспарухово”. Те пътували с лек автомобил „Мерцедес” модел „А 140”, собственост и шофиран от подсъдимия, който не притежава Свидетелство за управление на МПС. Подсъдимият посетил къща там и като и излязъл носел с найлонов плик с цип, в който имало хапчета. Той поставил плика в ниша, намираща се под волана на автомобила и потеглили към Добрич. При връщането им колата била спряна за проверка на полицейски пункт в Добрич. Първоначално Андриан не се подчинил на подадената му команда да отбие в дясно и да спре, като продължил леко напред. Пътят му бил препречен от полицай със служебен автомобил и подсъдимият бил принуден да спре. При оглед на „Мерцедеса” служителите на реда иззели 4 кутии цигари без бандерол, множество празни найлонови пликове и плика с хапчетата. Автомобилът бил иззет, а Андриан бил задържан. На 30.09.2010 г. служителите на реда извършили оглед на коридора към избеното помещение, ползвано от подсъдимия. В ниша в стената била открита полиетиленова торбичка с общо 9 по-малки торбички с амфетамин и мархуана, отделно било намерено найлоново пликче с марихуана. В избеното помещение на Андриан били открити още опаковки с наркотични вещества и две електронни везни.

По молба на Андриан и след като той призна всички факти посочени в обвинителния акт, Окръжен съд – Добрич, разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие. При приложението на този съдебен институт разпоредби на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс задължават съда да намали с 1/3 наказанието, определено в рамките на предвиденото за това престъпление.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира днес на Андриан К. да бъде наложено наказание от 10 години лишаване от свобода и глоба от 20 хил. лв. Прокурорът посочи, че деянието е извършено след като подсъдимият е изтърпял наказание 2 години лишаване от свобода за същото престъпление. Деянието, за което е изправен сега пред съда, е сторено при условията на опасен рецидив. Държавният обвинител поиска редуциране на наказанието с 1/3 по реда на съкратеното съдебно следствие, предвид интензивната престъпна дейност и лошите характеристични данни на Андриан К. Така определеното наказание да се групира с наложени му 5 години лишаване от свобода и 20 хил. лв. по предходно осъждане. След това наказанието на Андриан К. да бъде увеличено с 3 години.

Прокурорът поиска да бъде конфискуван в полза на държавата лекият автомобил „Мерцедес”, с който са превозени наркотични вещества, документите му, цигарите без бандерол и електронните везни.

Адвокатите на Андриан К. пледираха за наказание към минимума на предвиденото в Наказателния кодекс за това престъпление. Те се аргументираха с направеното от подзащитния им самопризнание, тежкото му социално и материално положение, влошено здравословно състояние и необходимост да се грижи за двете си деца.