Празничната програма на 25 септември в Добрич

25 септември – 71 години от възвръщането на Южна Добруджа към България.

Празничната програма на 25 септември в Добрич

Гости на празненствата ще бъдат Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и Председателят на държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова. На 25 септември празника на Добрич ще уважат делегации от побратимените общини на Добрич от Унгария, Македония, Беларус, Украйна и Турция. Очакват се и дипломати, почетни консули, кметове.


 

Община Добрич подготви богата програма с прояви и събития, които ще започнат в 9.00 часа на мемориалния комплекс Военно гробище с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. От 9.00 до 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ, паметните плочи на ген. Иван Колев, ген. Тодор Кантарджиев, Христо Стефанов, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски и на загиналите добруджанци за свободата на родния край.

 

В 10.00 на площад “Свобода” ще започне детски празник с участието на деца от детските градини. В същия час в зала “Добрич” ще се проведе тържествено заседание на Общински съвет и удостояване със званието „Почетен гражданин” на Добрич за 2011 г. Тази година с почетното звание ще бъде удостоен арх. Венелин Жечев. В 11.15 часа на площад “Свобода” фолклорни състави и формации от Добрич ще извият добруджанско хоро, на което ще се хванат близо 1000 души.

 

В 12. 00 часа Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще направи първа копка на Общностен център за деца и семейства по улица „Теменуга”5.

 

В 13.00 часа на площад „Свобода” ще се състои дефиле и награждаване на лауреатите на IX – я международен фестивал на мажоретния танц «Златен помпон» - Албена – Добрич'2011. В празничния ден всички гости и граждани ще бъдат поздравени с фолклорен концерт “От извора’” с участието на състави за любителско творчество при клубовете на пенсионера в 16.00 часа на младежката площадка в градски парк „Свети Георги”. 

 

Кулминацията на тържествата е от 18.30 часа на площад “Свобода” с концерта “Здравей Добрич” с участници ПФА„Добруджа” с гл. худ. р-л Стоян Господинов; Група „Сайлънс” – Добрич; Джаз формация „Добрич”; Мария Накова  и Боян Попов – участници в Мюзик Айдъл; Изпълнители от поп-рок студио „Сарандев” при ОМЦ - Добрич с вок. пед. д-р Божана Байчева и Цанимир Байчев; Спортна двойка  - Албена Даскалова – Добрич  и Разван Александру Стоен - Констанца от Клуб  „Звезда” – Добрич с р-л Георги Петков; Танцов състав при Танцов комплекс „Алексия – Изида”- Добрич с р-л Севдалина Мавродиева – Нейкова; Възпитаници на Арт-център „Палитра” - Добрич с р-ли Иван и Анелия Иванова; Хип-хоп формация „NNS CREW” при ОМЦ – Добрич с р-л Миглена Георгиева; Брейк състав при НЧ „Романо дром – 2002 г.” с р-л Радослав Огнянов.

Концертът е със специалното участие на: Кристина и Михаил Белчеви и група „Акага”. Програмата ще завърши с празнични илюминации.