Нов зелен фестивал с възможност за преспиване с палатки организират в Добрич от „ДоброЖънци”

Нов зелен фестивал с възможност за преспиване с палатки организират в Добрич от „ДоброЖънци”

Преди три години по идея на Богдан Богдев „ДоброЖънци” се обединяват с цел създаване на еко селище в Добрич, което да бъде средище на иновативни и зелени събития. Първата им проява е изграждане на къща за водоплаващи птици в Зоопарка от природни материали. Макар все още да не е създадено реално еко селище, доброволците реализират редица благородни за града инициативи. Благодарение на иновативните им прояви, те стават част и от национална общност на еко селищата, където обменят опит и добри практики.



Днес на Добрич Онлайн гостуват едни от учредителите на „ДоброЖънци” Надежда Пампорова и Момчил Радичков, които разказват за доброволческата дейност, работата в екип, както и за предстоящ зелен фестивал през септември.

„Приятелството между различни хора, с различни интереси може да бъде устойчиво и да води до добри резултати, да дава добър ефект върху обществото, когато такава е целта“, споделя Надежда Пампорова.

„Радвам се, че три години сме заедно и успяваме да мислим и да реализираме нови идеи и да сме фактор в зелената общност на Добрич и България. Хората стават много силни, когато работят в група“, смята Момчил Радичков.

Наблюденията на двамата доброволци са, че хората се включват активно в различните инициативи, но рядко стават членове на неправителствени организации.  

„Когато търсим доброволци за малки инициативи, хората откликват и са много удовлетворени. Същите тези хора не ги виждаме като редови членове на организации. Спира ги липсата на традиции в тази насока. Затова се опитваме да покажем на хората, че не е страшно, а е полезно да членуват в такива организации“, споделя Пампорова.

Момчил Радичков смята, че трябва да се дават добри примери на подрастващите, за да бъдат по-активни в обществена насока и да стават членове на неправителствени организации. Наблюденията му са, че на децата не се дават достатъчно примери за доброволческа дейност.

“Младежите искат да направят нещо за града, но нямат примера. Скоро участвах в мотивационна среща с деветокласници в ЧПГТП "Райко Цончев".  Когато им разказахме за нас, те избраха една градинка и я почистиха”, споделя Радичков.

Двамата доброволци от „ДоброЖънци” признават, че чувстват Центъра за защита и природа на животните като своеобразно еко селище, в което развиват дейността си.

В края на септември месец имат идея да организират двудневен зелен фестивал, който да се проведе в Зоопарка в Добрич. Той ще бъде първото изнесено издание на родопския фестивал „Експеримент: Събуди се“.

Основните заложени теми ще бъдат природният начин на живот, любовта към природата, здравето и ценността на семейството. За целта ще има разположени различни работилници, музика за добро настроение, базар за чиста храна и мотивиращи лектори. Друга интересна част от фестивала ще бъде възможност за лагеруване. Желаещите ще могат да пренощуват в палатки в Центъра за защита и природа на животните.

Инициаторите са подали заявление за финансово подпомагане  като предложение към бюджета за 2020 година на община Добрич.

„В зависимост от това каква ще бъде помощта на общината, фестивалът ще стане по-малко или повече разнообразен. Смятаме, че ще го проведем задължително. Избрали сме 26 и 27 септември. Ще го рекламираме в КК Албена и Златни пясъци. Дори сме предложили на общината фестивалът да бъде споменат в поканите, който администрацията изпраща до побратимените ни градове за 25 септември. Идеята е да участват със свои традиционни занаяти“, заяви Надежда Пампорова.

За зеления фестивал ще се заплаща вход, а постъпленията от него ще бъдат предназначени за облагородяване на Зоопарка.

"ДоброЖънци” празнуват своя трети рожден ден със специални гости

Припомняме, че на 25 януари от 11 часа в Частно езиково училище "Леонардо да Винчи" в Добрич „ДоброЖънци” ще отбележат своя трети рожден ден. На него са поканени специални гости, доброволците ще разкажат какво са постигнали през последната година и ще ни почерпят вкусно и здравословно.