Добричките ресторантьори се включват в национален протест, като поставят жълти жилетки пред заведенията си

На провела се снощи среща по-голямата част от собствениците на ресторанти в Добрич са решили да подкрепят Националния протест на ресторантьорите и хотелиерите.

Добричките ресторантьори се включват в национален протест, като поставят жълти жилетки пред заведенията си

Той се организира в израз на недоволството имсрещу големия брой наредби и изисквания, които според тях създават корупционна среда.



Пет заведения в града ще поставят на обектите си табели с надпис „Протест” и жълта жилетка, без да прекъсват работата си. Символичните протестни действия ще продължат,докато не започнат преговори по същество с държавните институции за решаване на проблемите в бранша.По този начин те ще изразят своята съпричастност към вече провелия се протест във Велико Търново и предстоящия национален на 29 и 30 януари пред Народното събрание в София. 

Основните искания на ресторантьорите са за намаление на ДДС на 5%,  отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта и отлагане действието на Наредба Н-18 за касовите апарати. Според представители от бранша тези изисквания биха довели част от тях до фалит. 

Исканията на хотелиерите, ресторантьорите, търговците и представителите на малкия и средния бизнес вече са внесени в Народното събрание и в Министерския съвет.