Добрич отбеляза 142 години от Освобождението на града от османско владичество (+СНИМКИ)

С поклонение и поднасяне на цветя на паметника на генерал лейтенант Цимерман беше отбелязана годишнината от освобождението на град Добрич от турско робство.

Добрич отбеляза 142 години от Освобождението на града от османско владичество (+СНИМКИ)


На 27 януари през 1878 година Долнодунавският руски отряд под командването на ген. лейт. Цимерман освобождава града.

 

Панихида в памет на смелите воини, отдали живота си за свободата на Добруджа отслужи архиерейският наместник на Добричка духовна околия ставрофорен иконом Иван Дойчев. 


На церемонията присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народните представители Даниела Димитрова и Йордан Йорданов, Владимир Климанов – генерален консул в Генералното консулство на Руската федерация във Варна, областният управител на област Добрич, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, общински съветници, членове на кметския екип, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии и движения,  неправителствени и културни организации, образователни институти и граждани.


За поредна година възстановчиците от Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция" се включиха в тържественото отбелязване на годишнината от освобождението на Добрич от турско робство. 


"Датата 27 януари отново ни събра заедно, връщането към нея не трябва да бъде просто спазване на традиции, а потребност да градим бъдещето като пазим историческия спомен и неговите уроци. На 27 януари 1878 година Добрич получава своето Освобождение от османско владичество. Стотици са тези, жертвали живота си за кауза, в която са вярвали. Свобода се гради всеки ден с мъдрост, увереност и непримиримост. 142 години по-късно, на 27 януари, обединени от чувство на признателност и почит – ние отново ще сведем глави в минута мълчание и ще помним, че пътят към свободата е безкраен. Поклон пред саможертвата в името на свободата”, каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. 


„Историята трябва да се помни, защото без минало няма бъдеще и това трябва да се предава от поколение на поколение. Преди 142 години руснаците и българите са се били заедно за свободата на България. Бих искал да изразя своята  признателност, затова че вие помните това и ще го помнят и идните поколения”, заяви генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов.


Воините, дали живота си за свободата на града ни, бяха почетени с едноминутно мълчание.


Присъстващите положиха венци и цветя на паметника на ген.-лейтенант А.Е. Цимерман.